Lista medicamentelor compensate a fost completată cu preparate noi

Pacienții care suferă de diabet vor avea acces la insulină sub formă de cartușe, care sunt mai ușor de utilizat și care vor reduce din riscul de a...

Pacienții care suferă de diabet vor avea acces la insulină sub formă de cartușe, care sunt mai ușor de utilizat și care vor reduce din riscul de a pierde de sub control nivelul concentrației de glucoză în sânge.

Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a declarat pentru postul de televiziune ”Primul în Moldova” că acest preparat va putea fi administrat oricând va fi necesar și în orice loc. Acest medicament are o dozare cu o precizie mult mai înaltă.

De medicamente gratuite vor beneficia și persoanele care suferă de osteoartrită. Este vorba de două preparate compensate: Aceclofenac și Diclofenac. De asemenea, în premieră, medicamente gratuite vor primi și pacienții care se vor îmbolnăvi de bronșită acută.

”Este una din maladiile care se întâlnesc atunci când sunt gestionate cazurile de către medicii de familie foarte frecvent, în special în contextul situației pandemice prin Covid-19”, a spus ministrul.

Preparatele destinate bronșitei acute vor fi prescrise de medicii de familie. Acestea vor fi compensate în proporție de 100% pentru minori și în proporție de 70 la sută în cazul adulților.

Ministrul Sănătății susține că aceasta este a doua revizuire din acest an a listei medicamentelor compensate. Dumbrăveanu a îndemnat pacienții să se adreseze la medicii de familie pentru a primi aceste preparate, deoarece statul are suficiente resurse financiare pentru a acorda aceste medicamente.

In this article