Liderul transnistrean Vadim Krasnoselski a declarat că „după alegerile din statul vecin, poziția nu s-a schimbat – sunt deschis pentru dialog și contacte cu conducerea Moldovei”.
După cum relatează INFOTAG, într-un interviu pentru RIA-Novosti din Rusia, el a subliniat că „inițiative similare din partea noastră au mai existat, după cum știți, în repetate rânduri am trimis scrisori oficiale Președintelui Republicii Moldova cu propunerea de a ne întâlni și discuta relațiile la cel mai înalt nivel politic”.
Referindu-se la referendumul privind integrarea europeană a Moldovei, Krasnoselski a spus că unul dintre rezultatele evidente ale plebiscitului a fost „un număr aproape egal de oameni care au susținut chestiunile puse în discuție și cei care au votat „împotrivă”.
„Putem vorbi despre divizarea societății moldovenești și cred că principala sarcină a politicienilor locali ar trebui să fie depășirea acestei divizări. Al doilea aspect important este că transnistrenii, în mare parte, nu au participat la referendum. Deși, permiteți-mi să vă reamintesc, ne-am adresat public părții moldovene cu o propunere relevantă și am fost gata să cooperăm în această problemă, astfel încât întreaga populație a Transnistriei să-și poată exprima opinia. Dar autoritățile moldovenești, după cum vedem, nu au fost interesate de aceasta. Acesta este un punct fundamental important”, consideră politicianul.
Liderul de la Tiraspol consideră că „atunci când vorbesc cu reprezentanții internaționali, literalmente toți își doresc negocieri pașnice cu Transnistria și înțelegem că nu există alternativă viabilă la această cale”.
„Doar printr-un dialog deschis, direct, productiv este posibil să se ajungă la soluții de compromis. Un astfel de dialog trebuie să se bazeze pe interesele oamenilor. Nu un mitic „echilibru geopolitic” sau orice alți vectori, ci interesele oamenilor. Acestea sunt clare: pace, securitate, condiții normale de viață și dezvoltare. Transnistria a mers întotdeauna la negocieri tocmai cu acest scop. Sunt sigur că Chișinăul poate purta un dialog având ca prioritate principală oamenii. Poziția noastră de principiu este menținerea păcii. Desigur, monitorizăm îndeaproape toate procesele care au loc în jurul statului nostru, inclusiv în Republica Moldova. Inclusiv cooperarea militară internațională a acestei țări. Și îndemnăm ca toate problemele controversate să fie rezolvate exclusiv pașnic la masa de negocieri”, a declarat Krasnoselski.
Pentru știri de ultimă oră, urmărește-ne pe canalul nostru de TELEGRAM!