Liderii a șase state ex-sovietice vor veni în Rusia de Ziua Victoriei

Liderii a șase foste republici sovietice sunt așteptați să participe marți la parada anuală a Rusiei de Ziua Victoriei de la Moscova, după ce președintele Belarusului, Alexander Lukașenko,...

Liderii a șase foste republici sovietice sunt așteptați să participe marți la parada anuală a Rusiei de Ziua Victoriei de la Moscova, după ce președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, a sosit neanunțat la Moscova luni seara pentru ceea ce serviciul său de presă a declarat că ar fi o „vizită de lucru”.

Președintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev, și premierul armean Nikol Pashinyan și-au confirmat luni participarea la evenimentul emblematic din Piața Roșie, în timp ce președintele tadjik Emomali Rahmon și liderul uzbec Shavkat Mirziyoyev au început în aceeași zi vizite de două zile în Rusia, transmite breakingnews.md cu referire la adevarul.ro.

De asemenea, președintele rus Vladimir Putin va fi însoțit în Piața Roșie de președintele Kârgâzstanului, Sadyr Japarov – singurul lider străin care a confirmat în avans participarea sa la parada emblematică.

Cei șase lideri străini se vor alătura președintelui rus Vladimir Putin pe tribuna de deasupra Mausoleului lui Lenin din Piața Roșie, de unde vor urmări o procesiune de până la 125 de vehicule militare și 10.000 de oameni prin piața centrală a Moscovei.

Celebrările de marți de Ziua Victoriei din Rusia vor marca cea de-a 78-a aniversare a victoriei Uniunii Sovietice în fața Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial.

Deși sărbătorile de Ziua Victoriei au fost folosite de mult timp de Kremlin pentru a prezenta puterea militară a Rusiei și pentru a stimula sentimentele patriotice în rândul cetățenilor săi, celebrările din acest an – care vor avea loc pe fondul intensificării atacurilor aeriene asupra teritoriului rusesc – ar putea fi unele dintre cele mai modeste sărbători ale Victoriei de până acum.

In this article