Letonia promite să boicoteze Jocurile Olimpice dacă Rusia va fi inclusă în competiţie

După Ucraina, Letonia anunţă că ar putea lipsi de la Jocurile Olimpice de la Paris 2024. Anunţul vine în contextul în care CIO ia în considerare participarea Rusiei...

După Ucraina, Letonia anunţă că ar putea lipsi de la Jocurile Olimpice de la Paris 2024. Anunţul vine în contextul în care CIO ia în considerare participarea Rusiei ca neutră la JO 2024.

Letonia s-a alăturat miercuri Kievului în ameninţarea de a boicota Jocurile Olimpice din 2024 şi evenimentele de calificare dacă sportivii ruşi şi bieloruşi vor fi incluşi în competiţie, în timp ce războiul continuă în Ucraina, transmite breakingnews.md cu referire la mediafax.ro.

Sportivii din Rusia şi Belarus au fost în mare parte interzişi de atunci de la competiţiile internaţionale.

Dar Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a lăsat deschisă o cale pentru participarea lor în calificări şi o potenţială participare ca neutrali la Jocurile de la Paris din 2024.

“Atât timp cât există un război în curs de desfăşurare în Ucraina, participarea sportivilor ruşi şi belaruşi la Jocurile Olimpice sub orice drapel este inacceptabilă”, a declarat Comitetul Naţional Olimpic (CNO) din Letonia într-un comunicat.

Prezenţa Rusiei şi a Belarusului la Jocurile Olimpice ar fi o “încurajare pentru o nouă escaladare a războiului şi pentru normalizarea crimelor de război şi a violenţei brutale”, a adăugat acesta, precizând că letonii nu ar trebui să participe la nicio competiţie cu sportivi din Rusia sau Belarus.

Rusia a invadat Ucraina la 24 februarie 2022, o parte din trupele sale intrând de pe teritoriul din Belarus.

Guvernul preşedintelui ucrainean Volodymyr Zelenskiy a ameninţat, de asemenea, că va boicota Jocurile Olimpice, dar Rusia a declarat că o campanie de excludere a acesteia din sportul internaţional va eşua.

Moscova spune că îşi apără propria securitate şi neagă acuzaţiile de atrocităţi generalizate în Ucraina.

Letonia, care se învecinează cu Rusia, a fost un susţinător puternic al Ucrainei, împreună cu vecinii baltici Estonia şi Lituania. Dar niciuna dintre aceste naţiuni nu ia în considerare boicotarea Parisului, au declarat presei şefii comitetelor lor olimpice.

Jocurile Olimpice de la Paris 2024 vor avea loc între 26 iulie şi 11 august, iar Jocurile Paralimpice între 28 august şi 8 septembrie.

Ministrul leton de externe Edgars Rinkevics a declarat că el şi omologii săi din Estonia, Lituania şi Polonia au convenit marţi că participarea Rusiei şi a Belarusului la Jocurile Olimpice este “inacceptabilă” în timp ce războiul continuă.

Miniştrii baltici ai sportului se vor întâlni joi pentru a discuta un apel comun către CIO de a interzice sportivilor ruşi şi belaruşi participarea la toate competiţiile internaţionale, a declarat miercuri ministrul lituanian al educaţiei, ştiinţei şi sportului, Jurgita Siugzdiniene.

In this article