Legătura lui Trump cu o fostă starletă porno, anchetată de procurori: ce i-ar fi dat fostul președinte

Procurorii new-yorkezi care îl anchetează pe Donald Trump au audiat-o miercuri pe fosta vedetă de filme pentru adulţi Stormy Daniels, informează AFP, transmite Agerpres. Investigaţiile sunt menite să decidă în...

Procurorii new-yorkezi care îl anchetează pe Donald Trump au audiat-o miercuri pe fosta vedetă de filme pentru adulţi Stormy Daniels, informează AFP, transmite Agerpres.

Investigaţiile sunt menite să decidă în legătură cu o inculpare a fostului preşedinte american, suspectat că ar fi mituit-o, potrivit avocatului actriţei, informează sursa citată.

O posibilă premieră

Acest dosar ar putea face ca Donald Trump, 76 de ani, vizat de asemenea în alte procese judiciare, să devină primul fost preşedinte american inculpat penal. Aceasta ar putea să complice cursa lui la învestitura republicană pentru alegerile prezidenţiale din 2024.

Avocatul actriţei, Clark Brewster, a anunţat pe Twitter că clienta sa a fost audiată de procurori la cererea Parchetului din Manhattan. “Stormy a răspuns întrebărilor şi şi-a dat acordul pentru a se pune la dispoziţie în calitate de martor sau pentru investigaţii mai ample dacă va fi necesar”, potrivit avocatului.

Stormy Daniels, care afirmă că a avut o relaţie cu Donald Trump, a mulţumit ulterior într-un tweet avocatului său pentru sprijin şi “lupta noastră care continuă pentru adevăr şi justiţie”.

Ancheta vizează plata a 130.000 de dolari, făcută în 2016 de Michael Cohen, avocatul personal al lui Donald Trump, către Stormy Daniels – pe numele său real Stephanie Clifford – pentru a cumpăra tăcerea acesteia asupra respectivei presupuse relaţii.

Această plată a avut loc cu două săptămâni înainte de scrutinul prezidenţial, câştigat de republicanul Trump în faţa democratei Hillary Clinton.

Scandalul a izbucnit în 2018

Scandalul a izbucnit în 2018, după ce Stormy Daniels afirmase că a avut o relaţie sexuală cu Donald Trump în urmă cu peste zece ani.

Michael Cohen, devenit ulterior unul dintre cei mai vehemenţi duşmani ai lui Trump, a depus luni mărturie în faţa marelui juriu în această anchetă legată de un acord de nedivulgare.

Fostul avocat a fost condamnat, după ce a pledat vinovat, la trei ani de închisoare pentru că a orchestrat această plată, cu încălcarea legilor asupra finanţării de campanii electorale. El a susţinut că a acţionat astfel la cererea expresă a candidatului republican, ce l-ar fi plătit odată ajuns la Casa Albă.

Donald Trump a dezminţit orice legătură cu Stormy Daniels. El însuşi a fost invitat să depună mărturie în faţa marelui juriu, au informat mai devreme luna aceasta New York Times (NYT) şi Washington Post, însă ar urma să refuze, potrivit estimărilor. Această invitaţie este un posibil semn al dorinţei procurorilor de a-l urmări penal.

Potrivit cotidianului NYT, Donald Trump ar putea fi inculpat pentru delictul de fals în declaraţii contabile pentru a disimula plata către Stormy Daniels.

Aceste acuzaţii ar putea fi agravate şi ar putea deveni infracţiune dacă procurorii vor considera că delictul viza să ascundă o încălcare a regulilor de finanţare a campaniilor electorale, a mai explicat NYT.

După dezvăluirile din cele două cotidiene, Donald Trump a denunţat săptămâna trecută, pe reţeaua sa Truth Social, o “vânătoare de vrăjitoare politică, menită să-l facă să cadă pe candidatul aflat în frunte – şi la mare distanţă – al Partidului Republican” la alegerile primare pentru prezidenţialele din 2024.

“Nu am avut niciodată vreo legătură cu Stormy Daniels”, a adăugat Trump.

Donald Trump este vizat şi de alte dosare, în special pentru rolul său în asaltul întreprins asupra Capitoliului de susţinători ai săi pe 6 ianuarie 2021, precum şi pentru gestionarea arhivelor sale prezidenţiale.

În statul american Georgia (sud), un procuror anchetează asupra eforturilor sale depuse împreună cu aliaţi ai săi pentru a schimba rezultatele alegerilor prezidenţiale pierdute în 2020, iar un mare juriu a recomandat o serie de inculpări.

sursa

In this article