Lecție pentru Ala Nemerenco. Boris Gîlca: Dna ministru, nu vă este rușine față de miile de pacienți?

Șeful Direcției Asistență Medicală și Socială a Capitalei, Boris Gîlca, i-a relatat Alei Nemerenco adevăratele probleme din spitale, pe care, se pare, demnitara nu prea le cunoaște și...

Șeful Direcției Asistență Medicală și Socială a Capitalei, Boris Gîlca, i-a relatat Alei Nemerenco adevăratele probleme din spitale, pe care, se pare, demnitara nu prea le cunoaște și nici nu se obosește să afle realitatea pentru a soluționa cele mai stringente probleme, în special la capitolul alimentare.

“Doamna ministru Ala Nemerenco (cea care nu aveți dreptul moral să fiți ministru – cel puțin din cauza lipsei de integritate), Vă rog să citiți și să Vă documentați ca ministru al Sănătății de unde vin banii pentru alimentarea pacienților în spitale. Citiți opinia de expert al reprezentantului al Republicii Moldova la Comitetul de Bioetică (DH-BIO) al Consiliului Europei, dnei conferențiar universitar Rodica Rusu Gramma – informații utile pentru Dvs”, a scris Boris Gîlca pe o rețea socială.

Funcționarul i-a reamintit Alei Nemerenco despre lacunele din sistem prin adresarea mai multor întrebări.

“De ce nu cunoașteți cum se finanțează spitalele? De ce directorilor de spitale nu le ajung bani pentru alimentarea pacienților? De ce nu faceți verificări pe alimentare în toate spitalele, inclusiv cele raionale? De ce nu faceți o analiză comparativă a banilor cheltuiți pentru alimentarea pacienților în blocurile alimentare ale spitalelor (achiziții de produse, calitatea și modul lor de păstrare, utilajul de bucătarii, costurile energiei electrice și gaze folosite la prepararea bucatelor, plata salariilor pentru bucătari și personalul auxiliar, inclusiv lipsa de personal calificat, costurile de întreținere etc.)” a mai declarat șeful DGAMS.

Boris Gîlca se întreabă și de ce Compania Națională de Asigurări în Medicină nu condiționează externalizarea serviciilor de alimentare în spitale (prin servicii catering) pentru o calitate impecabilă a alimentației, care va fi la sigur și la un preț mai eficient.

“De ce nu cunoașteți că în unele spitale, la blocurile alimentare mâncarea se prepară pe lemne? De ce nu cunoașteți ca noi, la Primăria Municipiului Chișinău cu susținerea donatorilor, prestăm servicii de alimentare pentru persoanele refugiate din Ucraina – alimentare într-adevăr mult mai buna decât în toate spitalele din Republica Moldova (anume prin servicii catering)? Nu Vă este rușine față de sutele și miile de pacienți? Dvs. ați văzut cum se prepară și (apropo!) cum se livrează mâncarea din blocul alimentar în Secțiile din spitale, în sec. XXI? Vă spun cum: în căldări și bidoane – exact cum oamenii la țară duc mâncare la animalele domestice. Repet, nu Vă este rușine?”, a adăugat Boris Gîlca.

Șeful DGAMS a precizat că a fost demarată ancheta, prin Ordin de la Direcția Generală Asistență Medicală și Socială, asupra alimentației la Spitalul “Gheorghe Paladi”.

“Acolo, Comisia DGAMS aproape că ne-am ciocnit nas-in-nas cu Comisia Dvs. de la Minister (vedeti aici ambele Ordine – ca într-o lume paralelă…). Salutăm și este foarte bine că ați demarat ancheta! Dar de ce nu am fi făcut-o împreună: într-o Comisie extinsă și participativă, cu un raport concludent comun? Doamna ministru, știți bine că aduceți prejudiciu major echipei Dvs de la PAS; știți bine cât de greu ați ajuns sa fiți din nou ministru în Guvernul dlui Dorin Recean…”, a precizat șeful DGAMS.

Boris Gîlca a venit și cu un sfat.

“Analizați bine înainte de a spune ceva public, înainte de a posta ceva pe rețelele sociale sau a vorbi ceva la TV și în fața mass-media. Fiindcă totul Vă iese ca în filmele americane – ”любое Ваше слово будет против Вас” – în fapt împotriva și în detrimentul Partidului Acțiune și Solidaritate, a Guvernului Dorin Recean și a doamnei Președinte Maia Sandu. Despre demisia de onoare nu pot vorbi: nu oricine o are…”, a conchis Boris Gîlca.

In this article