La protestul din 12 martie au fost înregistrate 6 informații cu privire la infracțiuni și incidente

Inspectoratul General al Poliției (IGP) informează că, la protestul din 12 martie au fost înregistrate 6 informații cu privire la infracțiuni și incidente, fiind documentate 77 de persoane,...

Inspectoratul General al Poliției (IGP) informează că, la protestul din 12 martie au fost înregistrate 6 informații cu privire la infracțiuni și incidente, fiind documentate 77 de persoane, iar 24 dintre ei fiind minori.

Oamenii legii susțin că, atât organizatorii, cât și participanții la manifestație au admis mai multe ilegalități, manifestate prin încălcarea activităților cotidiene și de business ale cetățenilor, blocarea traficului rutier pe trasee, ultragiere, agresiune și violență manifestată față de forțele de ordine.

„Cele patru alerte false cu bombă, efectuate de aceeași persoană, au fost calificate ca acțiuni de destabilizare, în scopul implicării forțelor polițienești suplimentare și tensionării  situației”, se arată într-un comunicat emis de IGP.

Potrivit polițiștilor, organizatorii întrunirii și de această dată au manifestat lipsă de comunicare și conlucrare cu forțele de ordine și au admis nesubordonare la cerințele legale ale Poliției, inclusiv a prevederilor Legii cu privire la întruniri, fiind încălcată solicitarea primăriei de încetare a acțiunilor de protest, din cauza nerespectării prevederilor Declarației prealabile de către organizatori.

Poliția a inițiat mai multe proceduri pe faptul blocării traficului rutier pe 5 drumuri naționale, unde  oamenii legii au intervenit la deblocarea traseelor pentru autospecialele cu regim prioritar de circulație, dar și pentru ignorarea cerințelor legale ale forțelor de ordine, manifestate prin comportament violent și agresiv față de polițiști, ultragiere și deteriorarea mijloacelor speciale din dotarea Poliției.

„Deși Poliția a avertizat anterior despre obligativitatea respectării legislației și neadmiterea obiectelor interzise în timpul protestului, unii  participanți în timpul întrunirii au fost depistați cu arme (cuțite, pumnale, etc.), obiecte explozive și substanțe sau obiecte ce pot pune în pericol viața sau sănătatea oamenilor”, informează IGP.

Totodată, oamenii legii informează că, acțiunile organizatorilor și participanților la întrunire manifestate prin agresiune și nerespecarea legii, forțarea cordonului de polițiști și ultragierea oamenilor legii au condus la incidente soldate cu pagube materiale.

„Vă informăm, că fiecare încălcare a legislației a fost documentată și va fi sancționată conform Codului Contravențional sau Penal”, a precizat IGP.

sursa

In this article