Kremlinul a anunțat că Vladimir Putin va merge în China în lunile următoare pentru discuții cu Xi Jinping, „pentru a profita de dinamica bună a legăturilor”. Cei doi dictatori s-au văzut ultima oară în martie.
„Bineînţeles, vizita lui Putin este pe agendă, momentul exact urmează să-l stabilim”, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, la conferinţa sa de presă zilnică.
Senatorul rus Andrei Denisov, prim-vicepreşedinte al Comisiei pentru afaceri internaţionale, a declarat cu o zi înainte de la Beijing pentru agenţia de presă TASS că Xi i-a spus preşedintei senatului rus, Valentina Matvienko, că îl aşteaptă pe Putin în luna octombrie.
„Acum este un moment absolut bun pentru a menţine un impuls ridicat în dezvoltarea relaţiilor bilaterale ruso-chineze”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Peskov a susținut că interacţiunea dintre Rusia şi China nu a fost niciodată îndreptată împotriva unor ţări terţe, ci în beneficiul popoarelor rus şi chinez, în ciuda faptului că Rusia poartă un război sângeros și bolnav împotriva Ucrainei de peste un an. Secretarul de presă al Kremlinului a mai susținut că agenda vizitei lui Putin în China va aborda chestiuni care sunt deja clare şi „destul de voluminoase”, cum ar fi comerţul bilateral, cooperarea economică şi situaţia globală şi regională.
El a mai spus că Rusia şi China au o viziune similară asupra fundamentului relaţiilor internaţionale şi, prin urmare, există perspective bune pentru „discuţii ulterioare şi o interacţiune constructivă”.
În februarie 2022, cu puţin timp înainte de declanșarea războiului împotriva Ucrainei, Putin şi Xi au proclamat, la Beijing, „prietenia fără limite” dintre țările lor. În luna martie a acestui an, în timpul vizitei lui Xi în Rusia, liderul chinez a încercat să îl convingă pe Putin de iniţiativa sa de pace în 12 puncte şi, potrivit Financial Times, să îl avertizeze pe omologul său rus împotriva folosirii armelor nucleare.
Peskov a declarat pe 5 iulie că nu poate confirma acest lucru, dar a susţinut că au fost furnizate multe informaţii despre această vizită şi că „tot restul este ficţiune”.
Pe lângă actuala vizită a lui Matvienko în China, premierul Mihail Mişustin s-a aflat, recent, şi el la Beijing pentru a relua consultările la acest nivel. Între timp, din partea chineză, ministrul apărării Li Shangfu a vizitat Moscova în aprilie, iar în mai, trimisul special al Chinei pentru regiunea euroasiatică, Li Hui, s-a deplasat în capitala rusă pentru a prezenta planul de pace al Chinei pentru Ucraina şi perspectivele de soluţionare a conflictului.