Jurnalist român, despre mandatul Maiei Sandu: Mafiotul fugar Plahotniuc le va părea moldovenilor un copil nevinovat în comparație cu ea

La atribuțiile sale prezidențiale efectiv puternice, Președintele american Joe Biden nu-și permite, odată învestit, să devină atît de ridicol încît să-și asume rolul de luptător cu corupția și...

La atribuțiile sale prezidențiale efectiv puternice, Președintele american Joe Biden nu-și permite, odată învestit, să devină atît de ridicol încît să-și asume rolul de luptător cu corupția și cu predecesorul său. Există Justiție pentru nelegiuiri, iar țintele prezidențiale sînt mai înalte. Sandu, însă, fiind Președinta unei Țări parlamentare mici, își asumă niște poziții, lupte și obiective despre care nu știi dacă aparțin unui politician infantil sau dement. Sandu nu poate pricepe că rolul ei este de arbitru conciliant, nu de luptător politic activ.

Imediat după învestirea în funcție, Sandu, prin inițiative, acțiuni și mesaje de tip stradal-electoral, a creat numai haos în Țară și a transformat instituția prezidențială într-un soi de garaj în care se bea și se pun la cale cele mai curvești conspirații. Astfel, la peste o lună de tergiversări de la învestire, fiind presată de Constituție, a fost nevoită să nominalizeze un premier. Obsesia ei permanentă e declanșarea alegerilor parlamentare anticipate. I-a intrat în cap convingerea bolnăvicioasă că anticipatele vor fi cîștigate majoritar de PAS. Dacă vor avea loc, Usatîi îi va demonstra cît de anemică este în materie de găinării politice.

Organizarea sau neorganizarea anticipatelor nu este treaba Președintei. În loc să-și vadă de adevăratele ei treburi, ea vrea să-i vadă demiși pe toți cei care au fost aleși democratic înaintea ei. Sandu confundă Statul cu un ONG oarecare, în care sînt angajați doar cei de încredere și pricepuți la atragerea de granturi străine în propriul lor folos. Președinta a transformat Consiliu Suprem de Securitate (CSS) într-un fel de saună în care unele femei se mai strîng ca să bîrfească ori să pună la cale fel de fel de curvăsării intrigante. Culmea absurdului și a incompetenței: A numit în acest Consiliu membri veniți de pe centurile ONG-iste sponsorizate din exterior. Dacă cei mai mulți dintre cei care au votat pentru ea ar ști ce înseamnă această bătaie de joc, ar proceda cu ea exact ca Vlad Țepeș cu inamicii lui, numai că pe invers!

În funcția extrem de importantă de secretar al CSS și consilier în domeniul apărării și securității naționale a numit o tipă care habar nu are ce-i aia, abilitățile ei ONG-iste fiind de combatere a traficului de ființe umane. Pînă și cel mai slab instruit soldat rîde de Sandu! Ce să discute șefii MAN, SIS, MAI ori ai Procuraturii cu o ONG-istă pricepută la atragerea de granturi externe ca să organizeze mese rotunde, în care să se discute despre traficul de ființe umane? Ana Revenco o cheamă! O cheamă foștii colegi ONG-iști, dar ea nu vrea să se ducă, pentru că îi place unde a ajuns!

Ca să înțelegeți mai bine ce înseamnă nominalizările Președintei Sandu în CSS, vă spunem că echivalează cu aducerea unor prostituate, atunci cînd sînt disponibile, în școli, pe post de profesoare, ca să predea Religie, Morală și Etică.

”Realizările ei” sînt întrevederea cu Iohannis și cele inutile de la Kiev și Bruxelles. Spun ”inutile” pentru că, neavînd un Guvern funcțional, nu a obținut nimic pentru Țară, ci doar niște fotografii, pentru albumul ei. Dintre multe altele, nominalizarea de către Sandu la funcția de premier a Nataliei Gavriliță va rămîne un apogeu al prostiei, cinismului și aventurismului tîmp de tip prezidențial ce nu-l va atinge nimeni vreodată. Nici în cea mai completă antologie a prostiei cinice omenești nu se poate găsi așa ceva: numește un premier candidat, unul chiar credibil, dar le cere deputaților ca să-i respingă candidatura pentru a fi provocate anticipatele. Același lucru îl cere și partidul ei, PAS! Oare femeia aceasta, Natalia Gavriliță, sub aspect moral, cum s-o simți cînd este astfel umilită? Acceptînd totuși, probabil că și pentru ea moralitatea și onoarea sînt niște ficțiuni.

Am convingerea că nimeni, dar absolut nimeni nu are nici un interes ca s-o trezească pe Sandu la realitate. Asta pentru că toți cei de încredere din jurul ei sînt la fel de murdari și dornici de privilegii nemăsurate. Nimeni nu are acest interes, nici măcar fundația aia germană care o sprijină! Dacă vor avea loc sau nu alegeri anticipate, dacă Maia Sandu va rămîne Președintă pînă la final de mandat, moldovenii și Țara vor apuca vremuri atît de negre încît îl vor transforma pe mafiotul fugar Plahotniuc într-un copil nevinovat în comparație cu ea. În tot acest timp rău prevestitor, UE și SUA tac și o susțin! Observați, totuși, fără partizanat isteric în favoarea ei, că vrea ca toți să fie atenți pe scandalul pe care l-a declanșat în privința alegerilor anticipate, ca nimeni să nu constate că, în fond, e o nulitate ca Președintă, că nu știe ce înseamnă asta! Trage de timp, crezînd că astfel va deprinde tainele Președinției, fără să fie capabilă să priceapă că scandalul cu anticipatele o să iște un tăvălug care o va mătura cu mult mai dureros decît își poate imagina. Unii din jurul ei știu asta, dar tac pentru că, între timp, își pregătesc un alt viitor de rezervă!

Autor: Mihai CONȚIU

In this article