Jurnalist: În mandatul Maiei Sandu nivelul de viața scade vertiginos, prețurile cresc, iar veniturile se subțiază și tot mai mulți moldoveni ajung sub pragul sărăciei

Declarația de astăzi a Federației Sindicatelor este un indicator clar că țara se prăbușește, pe care însă nu vrea să-l vadă Maia Sandu, transmite sputnik.md. Eu cred că în...

Declarația de astăzi a Federației Sindicatelor este un indicator clar că țara se prăbușește, pe care însă nu vrea să-l vadă Maia Sandu, transmite sputnik.md.

Eu cred că în perioada mandatului Maiei Sandu și PAS, din Republica Moldova vor pleca mai mulți moldoveni decât au făcut-o în perioadele anterioare, adică pe timpul când la guvernare se afla Dodon sau Plahotniuc.

De ce? Pentru că în mandatul Maiei Sandu nivelul de viața scade vertiginos, prețurile cresc, iar veniturile se subțiază și tot mai mulți moldoveni ajung sub pragul sărăciei. Dar dacă nu ai ce mânca la tine acasă, atunci ce-ți rămâne de făcut – doar să fugi de acasă.

De fapt, se întâmplă ceea ce au prezis mai mulți observatori ai fenomenului politic de la noi: doar cu declarații sterile despre lupta cu corupția, cu amenințări isterice și restricții stupide nu poți să hrănești o țară. Ca să ai bunăstare sau, mai bine zis, măcar să menții nivelul social și economic la care ai preluat țara, mai trebuie și să o administrezi, adică să muncești – ceea ce nu vor sau nu pot să facă reprezentanții noii puteri, care iată se învechește pe zi ce trece fără a aduce nici cea mai mică speranță de mai bine.

Țara se prăbușite și aceasta nu este o constatare alarmistă, care să semene panică în coteț! Nu. Situația este cu adevărat gravă dacă s-au sesizat și au reacționat la cele ce se întâmplă sindicatele din Moldova.

Dar iată ce constată sindicatele în declarația făcută publică astăzi.

Sindicatele prezic revolte sociale

Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) este îngrijorată de creșterile recente ale prețurilor la produsele de panificație, lactate, legume, alte produse alimentare, precum și la produsele petroliere.Aceste creșteri vor produce un impact major asupra bunăstării populației, atât cu venituri joase, cât și cu venituri medii, care pot conduce la revolte în rândurile cetățenilor.

„Considerăm inacceptabil de a lăsa fără susținere populația cea mai săracă, atunci când cresc prețurile la produsele de panificație și alte produse alimentare. Este neînțeleasă situația la moment, când avem creșteri importante a volumului de cereale recoltate, iar prețurile la produsele de panificație cresc. În viziunea sindicatelor, statul trebuie să ia măsuri de subvenționare a producerii și să asigure populația cu pâine „socială”, care să fie accesibilă persoanelor cu venituri joase (pensionari, șomeri, persoane cu necesități speciale etc.)”, constată sindicaliștii.

Diminuarea puterii de cumpărare a salariilor și sărăcirea populației

CNSM mai menționează în declarația sa că majorarea prețurilor la produsele petroliere au un impact de avalanșă – conduc la creșterea tuturor prețurilor și tarifelor, unde cheltuielile legate de utilizarea acestora au o pondere importantă în structura costurilor. Astfel, vor crește, în primul rând, cheltuielile în transport, agricultură, procesele tehnologice, unde combustibilul este utilizat în cantități mari ș.a. Toate aceste creșteri au ca urmare diminuarea puterii de cumpărare a salariilor și sărăcirea populației.În acest condiții, Confederația Sindicatelor se adresează Guvernului și Parlamentului Republicii Moldova de a întreprinde, în regim de urgență, un șir de măsuri.

“Suntem convinși că menținerea și sporirea nivelului de trai al populației este datoria primordială a statului, fapt care stă la baza oricărei dezvoltări durabile”.

Sindicatele: Salariu minim unic pe țară de cel puțin 3100 de lei

Pentru a asigura protecția social-economică a populației, sindicaliștii propun elaborarea și promovarea unei legi cu privire la reglementarea prețurilor și tarifelor, care să prevadă mecanisme de stabilire a acestora pentru produsele de strictă necesitate, precum și măsuri de protecție socială în cazul unor creșteri de prețuri și tarife.

Alte două măsuri cerute de sindicaliști prevăd stabilirea unui salariu minim unic pe țară de cel puțin 3100 de lei și majorarea cuantumului minim garantat al salariului în sectorul real al economiei până la valoarea de 3100 de lei, mărime convenită de sindicate și patronate la nivel național.

Totodată, sindicaliștii propun modificarea Legii nr. 270/2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar în vederea asigurării respectării prevederilor acesteia ce se referă la premiul anual și alte garanții salariale, inclusiv în vederea majorării salariului lunar total garantat de stat până la 3100 de lei.O altă măsură propusă de CNSM vizează elaborarea unor mecanisme de compensare a puterii de cumpărare a plăților sociale (pensii, burse, indemnizații etc.), suplimentare la indexarea bianuală, în conformitate cu rata inflației.

E grav dacă au prins să vorbească sindicaliștii

Să nu-mi spuneți că sindicaliștii au recurs la un gest politic împotriva guvernării și în favoarea opoziției. Asta poate s-o spună doar cei care nu știu ce prezintă sindicatele moldovenești – care sunt cele mai comode și mai pașnice din lume, care nu vor să se certe cu nimeni, mai ales cu guvernarea. Sindicatele moldovenești vor un singur lucru – liniște, ca să poată să administreze în pace imobilele ce le-au moștenit din perioada sovietică ca să câștige ceva bani (gurile rele spun că foarte mulți bani!).

Dar dacă astăzi liderii sindicali, neglijând propriile interese, au decis să vorbească, ba chiar să urle, spunând întregii țării că Moldova se apropie de colaps, să știți că situația este cu adevărat gravă.

Mai ales că greul cel mare urmează de acum în acolo: prețurile la gazele naturale care vor exploda la iarnă, dar Maia Sandu nu vrea nici să audă de ele, și cele la carburanți, pe care aceeași Maia Sandu nu le poate potoli, dar care vor aduce alte majorări în lanț, așa cum prevăd și sindicaliștii.La iarnă, creșterea prețurilor va potopi orice iluzie de mai bine, din păcate.Vă spun sincer că fac această constatare cu niciun dram de bucurie, ci cu multă tristețe. Pentru că dacă guvernarea Maiei Sandu și a PAS eșuează, atunci Republica Moldova mai pierde o etapă de tocmai patru ani fără ca să facă măcar un pas pentru a ieși din mocirla în care se bălăcește. Și e mare păcat.

In this article