Judecătorii, vinovați de condamnarea Moldovei la CEDO, vor fi trași la răspundere penală și materială

Judecătorii, care se fac vinovați de condamnarea Republicii Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) vor fi trași la răspundere. Guvernul a aprobat un proiect de hotărâre...

Judecătorii, care se fac vinovați de condamnarea Republicii Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) vor fi trași la răspundere. Guvernul a aprobat un proiect de hotărâre în acest sens. Potrivit inițiativei, “magistratul urmează a fi tras la răspundere penală sau disciplinară doar pentru cazurile în care, prin sentință definitivă a fost stabilită vinovăția lui sau în acțiunile sau inacțiunile acestuia a fost constatată intenția sau neglijența gravă, potrivit unei proceduri disciplinare”. Documentul prevede și instituirea răspunderii materiale a judecătorilor.

Totodată, vor fi sancționați și procurorii, care vor încălca conștient normele legale, iar în rezultat țara noastră va fi condamnată la CEDO.

În cadrul ședinței de Guvern, premierul Ion Chicu a declarat că datorită acestei inițiative “Republica Moldova o să-și cunoască eroii, pentru care plătim la CEDO”.

„Vă amintiți când am înțeles că Republica Moldova trebuie să achite 70 mln de lei pentru o decizie absolut ilegală în dosarul „Gemeni” din cauza unor judecători. Atunci am înțeles că trebuie să tăiem din Bugetul sistemului Justiției acești bani. Sper că după aprobarea acestui proiect, judecătorii, înainte de a încălca Legile Republicii Moldova, vor ști ce îi așteaptă pentru asemenea încălcări”, a spus premierul.

Precizăm că anterior președintele țării, Igor Dodon, a propus elaborarea unui mecanism prin care bunurile judecătorilor care se fac vinovați de condamnarea Republicii Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului să fie încasate în folosul statului.

In this article