Jason Jay Smart, politolog american: În curând va deveni mai clar cum intenționează NATO să facă Moldova mai sigură

Politologul american Jason Jay Smart spune că summit-ul NATO de la Vilnius reprezintă un semnal clar de susținere a Republicii Moldova în contextul crizei de securitate din regiune....

Politologul american Jason Jay Smart spune că summit-ul NATO de la Vilnius reprezintă un semnal clar de susținere a Republicii Moldova în contextul crizei de securitate din regiune. Mai mult decât atât, expertul  califică summit-ul drept un succes pentru Ucraina, care deși nu a obținut un plan de aderare la NATO, se bucură de tot sprijinul militar al Alianței, scrie Politics.MD.

„Summitul NATO a fost un mare succes, deoarece a demonstrat în mod clar că toate statele membre ale alianței intenționează să se unească în lupta împotriva celei mai grave amenințări la adresa securității europene: Rusia.

 

Ucraina a putut primi garanții de securitate, sprijinul G7 și un semn clar că țara va adera într-o zi la NATO. Pentru Republica Moldova, a fost, de asemenea, un semn bun, deoarece aceste rezultate au demonstrat că NATO rămâne angajată față de fostele țări sovietice interesate să se deplaseze spre vest.

 

În săptămânile următoare, va deveni mai clar cum vor fi onorate promisiunile NATO și ale țărilor G7 de a face Ucraina, și astfel Moldova, mai sigură”, a declarat Jason Jay Smart, expert în politica externă și în relațiile cu Rusia și Statele Unite”, pentru Politics.MD.

In this article