Reținerea Marinei Tauber s-a putut face doar cu acordul Procurorului General, al președintelui țării și a prim-ministrului. La așa concluzie a ajuns juristul Iurie Mărgineanu, care a urmărit și analizat reținerea vice-președintelui Partidului „ȘOR”. În cadrul emisiunii PULS de la Orizont TV, acesta a explicat că din practică cunoaște cum sunt exercitate aceste presiuni politice.
IURIE MĂRGINEANU, jurist: În situația dată e o depășire clasică a atribuțiilor de serviciu, și este clar că este o comandă politică. Noi știm în practică cum se exercită aceste presiuni politice. Asemenea persoane, politicieni de rang înalt în societate, aceste rețineri, pornirea urmăririlor penale și așa mai departe se fac cu acordul primelor persoane, procurorul general, președintele țării, prim-ministrul și așa mai departe. În situația dată sunt sigur că s-a raportat la cel mai înalt nivel că dorim să o reținem pe Marina Tauber.
Mărgineanu a ținut să menționeze că, potrivit legii, procurorii erau obligați să meargă și în Parlament pentru a primi încuviințarea de a o reține pe Marina Tauber, deoarece ea este deputat în actualul Legislativ.
IURIE MĂRGINEANU, jurist: De fiecare dată este nevoie de a se duce către Parlament pentru a primi încuviințarea. Pe un capăt de acuzare se permite reținerea, acuzarea, percheziționarea și trimiterea cauzei în judecată. În situația dată nu a fost nicio altă componență de infracțiuni, nici temeiurile prevăzute de art.166, 165 și 170. Ei încurcă modalitatea, necesitatea și temeinicia unei rețineri în vederea executării unei hotărâri.
Până la această oră, nici reprezentanții Procuraturii, nici cei de la Președinție, Guvern sau Parlament nu au comentat aceste declarații.
Amintim că reținerea Marinei Tauber a avut loc pe 1 mai, pe Aeroportul Internațional Chișinău, când ea intenționa să zboare spre Israel.
Procuratura Anticorupție a motivat reținerea deputatului prin faptul că Tauber a încălcat de mai multe ori condițiile impuse de judecători și că exista un risc considerabil că învinuita să se va eschiveze de la organul de urmărire penală.
De cealaltă parte, avocații deputatului spun că în spatele acestor acțiuni se află guvernarea, care încearcă să elimine un puternic concurent politic, după rezultatele obținute de candidatul partidului ȘOR la alegerile din Găgăuzia.
În data de 02 mai, Marina Tauber a fost escortată la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, unde, după o ședință care a durat mai multe ore, în pofida dovezilor aduse de avocați, judecătorii au decis să o plaseze în arest la domiciliu pentru 20 de zile.
Chiar în sala de judecată, răspunzând la întrebările jurnaliștilor, Marina Tauber a calificat această decizie drept una politică, care ar avea tangență directă cu faptul că ea se implică activ în campania candidatului din partea Partidului „ȘOR” la funcția de bașcan al Găgăuziei, Evghenia Guțul.
Iar avocații Marinei Tauber au declarat că decizia a fost luată sub presiune. Ei o consideră neîntemeiată și o vor ataca la Curtea de Apel Chișinău.
Anterior, reprezentanții PAS ne-au spus că nu comentează acuzațiile. Iar Președinția susține că: „fiecare persoană este obligată să respecte prevederile legale ale Republicii Moldova, iar orice abatere sau încălcare trebuie să fie sancționata conform legii, de instituțiile competente”.