Israelul, atac de o duritate extremă în Fâșia Gaza: Sunt zeci de morți și de răniți

Cel puțin 87 de persoane au fost ucise, iar multe altele sunt date dispărute, în urma unui atac israelian sâmbătă noapte asupra orașului Beit Lahiya din nordul Gazei....

Cel puțin 87 de persoane au fost ucise, iar multe altele sunt date dispărute, în urma unui atac israelian sâmbătă noapte asupra orașului Beit Lahiya din nordul Gazei. Peste 40 de persoane au fost rănite, conform autorităților din teritoriul palestinian, care au anunțat situația tragică.

Ministerul Sănătății din Gaza a declarat că operațiunile de salvare continuă și duminică, dar sunt îngreunate de problemele de comunicare și de operațiunile militare israeliene în zonă, aproape de linia de frontieră cu Israelul. „Victimele sunt încă sub dărâmături și pe drumuri, iar echipele de ambulanță și de urgență civilă nu pot ajunge la ele”, a subliniat ministerul.

Atacul a avut loc la două săptămâni după o mare operațiune în jurul orașului Jabalia, unde trupele israeliene, susținute de tancuri, au încercat să elimine luptătorii Hamas. Tor Wennesland, trimisul de pace al ONU pentru Orientul Mijlociu, a condamnat atacurile asupra civililor, subliniind că „scene înfiorătoare” se desfășoară în Gaza în mijlocul unei crize umanitare în continuă agravare.

Armata israeliană a declarat că investighează informațiile despre incident, care a avut unul dintre cele mai mari bilanțuri de victime din ultimele luni. Anterior, IDF a afirmat că bilanțul anunțat de biroul de presă al Hamas pare exagerat.

Luptele intense continuă în Gaza, iar ordinul de evacuare emis pentru locuitorii din nordul regiunii alimentează temerile că Israelul ar putea avea planuri de evacuare a palestinienilor. Deși Israelul neagă aceste acuzații, armata susține că acțiunile sale vizează protejarea civililor și separarea lor de luptătorii Hamas.

Moartea liderului Hamas, Yahya Sinwar, săptămâna trecută, a generat speranțe pentru negocieri, dar incidentul recent subliniază intensitatea continuării conflictului. Peste 42.600 de palestinieni au fost uciși în timpul ofensivei terestre israeliene, iar mii sunt crede că sunt îngropate sub dărâmături. Enclava de coastă a fost devastată, iar majoritatea celor 2,3 milioane de locuitori au fost strămutați.

 

Pentru știri de ultimă oră, urmărește-ne pe canalul nostru de TELEGRAM!

In this article