Iran: Fiica fostului președinte Rafsanjani, condamnată la 5 ani de închisoare

Fiica fostului președinte iranian Akbar Hashemi Rafsanjani a fost condamnată la cinci ani de închisoare, a anunțat marți avocatul acesteia, citat de Jerusalem Post. Avocatul nu a oferit detalii...

Fiica fostului președinte iranian Akbar Hashemi Rafsanjani a fost condamnată la cinci ani de închisoare, a anunțat marți avocatul acesteia, citat de Jerusalem Post.

Avocatul nu a oferit detalii despre acuzațiile aduse lui Faezeh Hashemi. Însă procurorul general al Teheranului a pus-o sub acuzare pe Hashemi anul trecut pentru „propagandă împotriva sistemului”, potrivit agenției semioficiale de presă ISNA.

Presa de stat a relatat în septembrie că aceasta a fost arestată pentru „incitare la revolte” la Teheran, în timpul protestelor declanșate de moartea unei tinere kurde în custodia poliției.

Demonstrațiile au reprezentat una dintre cele mai mari provocări pentru conducătorii clerici ai Iranului de la revoluția din 1979.

„În urma arestării doamnei Faezeh Hashemi, aceasta a fost condamnată la cinci ani de închisoare, dar sentința nu este definitivă”, a scris avocatul apărării Neda Shams pe contul său de Twitter.

În 2012, Faezeh Hashemi a fost condamnată la închisoare și i s-a interzis să desfășoare activități politice pentru „propagandă antistatală” care datează din timpul alegerilor prezidențiale contestate din 2009.

Tatăl ei a murit în 2017.

Politicile pragmatice ale fostului președinte Rafsanjani de liberalizare economică și de îmbunătățire a relațiilor cu Occidentul au atras susținători înverșunați și critici la fel de înverșunați în timpul vieții sale. El a fost unul dintre fondatorii Republicii Islamice.

In this article