Ion Chicu: 24 august – Ziua eliberării Moldovei. Punct

Data de 24 august 1944 este un eveniment de referință pentru Moldova, fie că ne place sau nu, și ar trebui să unească clasa politică, societatea în ansamblu,...

Data de 24 august 1944 este un eveniment de referință pentru Moldova, fie că ne place sau nu, și ar trebui să unească clasa politică, societatea în ansamblu, și nu să împartă totul în “ai noștri” și “străini”. Acest lucru a fost declarat în cadrul conferinței “MOLDOVA REZOLVATĂ: o istorie care unește”. fostul prim-ministru al Republicii, Ion Chicu.

“Cifrele care au fost prezentate astăzi aici sunt corecte. Dar ele nu prezintă imaginea completă. Chiar și aceste fapte sunt folosite într-un context politic. Și noi nu am vrea ca data de 24 august 1944 să fie împărțită. Cuiva nu-i place să o considere ziua eliberării Republicii Moldova. Înțeleg. Haideți să o considerăm Ziua eliberării de sub ocupația nazistă. La urma urmei, victimele acelui război au fost reprezentanți ai diferitelor națiuni. Pentru că nu contează cine: evrei, romi, moldoveni, români, ruși… Au fost împușcați, pur și simplu exterminați”, a spus Chicu în timpul discursului său, adăugând că data nu trebuie politizată.

 

“Desigur, istoria nu trebuie uitată, dar să devii ostaticul istoriei, astfel încât să nu poți intra în viitor fără istorie, este, de asemenea, greșit. Da, pentru că cu această abordare vom fi tot timpul divizați”, a conchis fostul premier.

 

Sursa: enews.md

In this article