Ion Ceban: Repet, gunoiul acumulat îl vom duce în fața Guvernului

Primarul general Ion Ceban spune că va aduce gunoiul în fața Guvernului, dacă nu deblochează platforma de depozitare din strada Calea Ieșilor. Edilul a organizat astăzi ședința Comisiei...

Primarul general Ion Ceban spune că va aduce gunoiul în fața Guvernului, dacă nu deblochează platforma de depozitare din strada Calea Ieșilor.

Edilul a organizat astăzi ședința Comisiei pentru Situații Excepționale Chișinău, unde s-a decis instituirea stare de urgență privind depozitarea deșeurilor din construcții/demolări și a gunoiului obținut în urma altor lucrări de salubrizare a orașului.

„Ieri și azi s-au acumulat containere de gunoi în urma salubrizării orașului, după ce Agenția de Mediu a blocat accesul la platforma de pe strada Calea Ieșilor. Vorbim de crengi, de deșeuri adunate în urma salubrizării cimitirelor și de deșeurile acumulate în urma demolărilor de construcții care au loc în aceste zile.

Marea absurditate! SIS a venit astăzi să numere mașinele cu gunoi la strada Calea Ieșilor, unde este poligonul. Sunt lucruri ieșite din comun deja.

Repet, gunoiul acumulat îl vom duce în fața Guvernului, Ministerului Mediului, Agenției de Mediu, deoarece conducerile acestor instituții tergiversează înregistrarea noului teren pentru a putea funcționa orașul. Astăzi, la ședința CSE, a fost raportată situația cu privire la blocarea procesului de colectare a deșeurilor. Au fost chemați și reprezentanții Ministerului de Mediu, dar au refuzat să participe. Am declarat stare de ugență în acest sens, după multiplele solicitări, demersuri și pași executați, în special în ultimul an, în găsirea unui nou teren pentru depozitarea deșeurilor din construcții și salubrizare.

Este regretabil că guvernarea actuală, incompetentă și impotentă, continuă să ne pună bețe-n roate. În Chișinău locuiește peste 40 de procente din populația Republicii Moldova și mai mare bătaie de joc nu am văzut.

Informez, că ieri Agenția de Mediu a blocat accesul mașinilor la platforma municipală de pe Calea Ieșilor, care se află în folosința SA Edilitate, unde ajung aceste deșeuri. Terenul reprezintă o fostă carieră de calcar și este în prezent o alternativă în contextul în care terenul atribuit DGLCA pentru amenajarea depozitului pentru deșeuri din construcții și demolări este epuizat”, a punctat edilul.

„Astăzi am votat la CSE
– Ne-am asumat colectiv să depozităm deșeurile provizoriu la poligonul din Calea Ieșilor
– Între timp să continuăm să isnsităm pe înregistrarea actelor deja la care s-a lucrat mul în ultimul an, fiind pregătite toate actele și transmise
– Informația va fi de urgență azi prezentată la ședința Consiliului Municipal Chișinău
– Insistăm ca decizia să fie examinată imediat de Guvern și instituțiile centrale de ramură
– Solicităm ca Comisia Situații Excepționale Națională să facă cunoștință imediat cu acest subiect și deciza CSE municipal.

Între timp

– Boșcana e catastrofă ecologică, au autorizat pe 5 ani de zile
– La Râbnița, Guvernare, a încălcat decizia luată de Agenția Mediului și permite funcționarea uzinei și se continuă după ce tot cei de la guvernare au criticat ani de zile acest lucru.
– Cu lemnele e o catastrofă, nu sunt lemne și primarii sunt puși în situații, oamenii taie pe de ascuns copaci

Iar ce face Primăria Chișinău tot se blochează.
– Procesul de tratare a nămolului la Stația de Epurare este blocat
– Procesul de recultivarea a deșeurilor la Bubuieci este blocat
– La Țînțăreni își bagă coada pentru a face rău

Orice ce nu face primăria, toate sunt blocate”, a conchis edilul.

In this article