Ion Ceban: Lucrările, din a II-a etapa, de consolidare a digului de la Țânțăreni, continuă. La ce etapă sunt

Lucrările, din a II-a etapa, de consolidare a digului de la Țânțăreni, continuă. Potrivit primarului general Ion Ceban, din lucrările prevăzute în proiectul finanțat de Primăria Municipiului Chișinău...

Lucrările, din a II-a etapa, de consolidare a digului de la Țânțăreni, continuă. Potrivit primarului general Ion Ceban, din lucrările prevăzute în proiectul finanțat de Primăria Municipiului Chișinău în cooperare cu Fondul Ecologic Național, s-a reușit forarea a 57 de piloni de sprijin din cei 80 care urmează a fi instalați, sudarea carcaselor pilonilor de sprijin, forarea și betonarea sondelor cu adâncimea de circa 6-17 metri. La fel a fost amenajarea drumului de acces al șantierului nr.2, precum și au fost forate 15 drene verticale.

În prezent specialiștii lucrează la demontarea țevilor metalice existente, pentru a le înlocui cu altele două din beton armat, ce trec prin corpul digului pentru scurgerea apelor pluviale și a levigatului acumulate în rigolă.

 

Proiectul privind lucrările de consolidare a digului, de la poligonul de depozitare a deșeurilor din Țânțăreni, prevede lucrări finale de întărire a digului de protecție, stabilizare a terasamentelor la depozitul de deșeuri, forare a 130 de piloni de sprijin, montarea chiuvetelor din beton, construcția drenajului, amenajarea și consolidarea acostamentelor, asfaltarea drumului pe dig, etc.

În prima etapă, au fost betonate sonde și instalați 50 piloni de stabilizare, precum și a fost amenajat drumul temporar pe dig, platforma de întoarcere a transportului.
Proiectul a fost inițiat în noiembrie 2020, fiind finanțat de Primăria Municipiului Chișinău (15% din costul lucrărilor) în cooperare cu Fondul Ecologic Național (a alocat 85 % din investiții). Suma totală a lucrărilor este de aproape 30 milioane de lei, pentru prima etapă fiind cheltuiți 6 147 952,79 lei, iar pentru a doua au fost alocați 23 999 258,50 lei.

De menționat este faptul că, în octombrie curent Î.M. Regia „Autosalubritate” va lansa achiziția internațională și pentru modernizarea depozitului Țânțăreni. Municipalitatea în ultimii trei ani a investit în acest depozit peste 100 mln lei, însă urmează să mai investească cel puțin încă 142 mln lei.

In this article