Ion Ceban la prezentarea Portalului de Transparență: Din 2019 până în prezent, Primăria Chișinău a devenit cea mai transparentă instituție din țară

Primarul Ion Ceban a susținut o conferință de presă pentru a dezvălui noul Portal de Transparență al Primăriei Chișinău, subliniind angajamentul administrației locale pentru o guvernare deschisă și...

Primarul Ion Ceban a susținut o conferință de presă pentru a dezvălui noul Portal de Transparență al Primăriei Chișinău, subliniind angajamentul administrației locale pentru o guvernare deschisă și responsabilă. Titulându-se ca fiind cea mai transparentă instituție din țară, Primăria Chișinău a reușit să transforme imaginea sa, trecând de la statutul de cea mai coruptă instituție în 2019, la cea mai transparentă instituție în prezent.

Primarul Ceban a adus laolaltă reprezentanți ai Primăriei Chișinău, direcții și întreprinderi, ambasade, organizații neguvernamentale și jurnaliști de investigații pentru a prezenta Portalul de Transparență, subliniind importanța acestuia în modernizarea modului în care administrația locală interacționează cu cetățenii prin utilizarea tehnologiei pentru a îmbunătăți accesul la informații și eficiența serviciilor publice.

“Am invitat astăzi colegii din Primăria Chișinău, direcții și întreprinderi, reprezentanți ai ambasadelor, organizațiilor neguvernamentale, jurnaliștii de investigații și toată media ca să prezentăm Portalul de transparență al Primăriei Chișinău, ce reprezintă un pas major în modernizarea modului în care administrația locală interacționează cu cetățenii săi, folosind tehnologia pentru a îmbunătăți accesul la informații și eficiența serviciilor publice”, a declarat primarul Ceban.

Portalul de Transparență oferă cetățenilor acces facil la informații în timp real despre activitățile Primăriei Chișinău și subdiviziunile acesteia, promovând eliminarea opacității și crearea unei culturi de transparență în administrația publică locală. Prin intermediul acestui portal, cetățenii pot verifica modul de gestionare a banilor publici, taxele, achizițiile, licitațiile publice, angajările, notificările în comerț, certificatele și autorizațiile, proiectele și documentele de politici strategice, precum și alte procese și documente interne. Accesul la informație este online și actualizat în timp real, permițând cetățenilor să participe activ la procesul de luare a deciziilor.

Primarul Ceban a subliniat că Primăria Chișinău nu ascunde nimic și nu are secrete, iar portalul reprezintă un instrument prin care se dorește facilitarea accesului la documente și proceduri administrative, promovând transparența și responsabilitatea în guvernare.

“Acest portal este unul dintre multiplele eforturi ale echipei Primăriei Chișinău pentru consolidarea încrederii publice în instituțiile locale, promovarea unei culturi de integritate și responsabilitate”, a adăugat primarul Ceban.

Cu lansarea Portalului de Transparență, Primăria Chișinău devine un exemplu pentru alte orașe din Republica Moldova și din regiune, demonstrând că tehnologia și transparența pot îmbunătăți modul în care autoritățile locale, și chiar cele centrale, pot servi cetățenii.

Primarul a concluzionat că, deși există încă multe provocări de depășit, Primăria Chișinău este determinată să își îndeplinească promisiunile și să transforme așteptările cetățenilor în realitate prin eforturi continue de transparență și responsabilitate.

In this article