Ion Ceban, concluzii depre Forumul economic: Chișinăul are potențial. A fost o premieră în Republica Moldova un asemenea eveniment, la care au venit sute de persoane

Forum Economic al municipiului Chișinău, ediția 2022 „Invest in Chișinău”, a fost un eveniment foarte productiv. Cel puțin asta spune primarul general Ion Ceban. Edilul a subliniat că...

Forum Economic al municipiului Chișinău, ediția 2022 „Invest in Chișinău”, a fost un eveniment foarte productiv. Cel puțin asta spune primarul general Ion Ceban.

Edilul a subliniat că orașul Chișinău are potențial și poate face concurență la alte capitale europene.

„Am alături de mine o echipă model de care sunt mândru. Timp de două zile în cadrul Forum Economic al municipiului Chișinău, ediția 2022 „Invest in Chișinău”, s-a discutat despre proiectele realizate la Chișinău, ce sunt în dezvoltare și care vor fi implementate.

A fost o premieră în Republica Moldova un asemenea eveniment, la care au venit sute de persoane. Sala Palatului Republici era plină, cu reprezentații oamenilor de afaceri din diferite țări.

Mulțumesc celor peste 2000 de persoane care au participat la eveniment. Mulți chiar au stat și în picioare și am completat cu scaune. Mulțumesc pentru interesul sporit față de eveniment, pentru deschidere și cooperare.

Mulțumesc tuturor speakerilor, care au prezentat oportunitățile de dezvoltare a capitalei din toate punctele de vedere: industrial, economic, cultural, al mobilității urbane, etc. În total am avut 42 de speakeri naționali, internaționali și reprezentanți ai Primăriei, care temp de două zile au reușit să treacă în revistă cele mai importate subiecte.

Astfel s-a discutat despre:

– Strategia de Dezvoltare 2030 a municipiului Chișinău;

– Dezvoltarea Turismului

– Strategia „Chișinău oraș Verde”, unde a inclus îmbunătățirea sistemului de canalizare și apă, protejarea și amenajarea spațiilor verzi urbană, reabilitarea râului Bîc, sustenabilitatea și eficiența energetică și Managementul sustenabil al deșeurilor;

– Energia regenerabilă în orașe și practici bune de implementat la Chișinău;

– Inițiativa de Implementare a Tichetelor și Parcărilor cu sistem de plată electronic

– Transformarea digitală în contextul creării și implementării Strategiei “Chișinău- Oraș Inteligent”

– Conceptul de dezvoltare a Municipiului Chișinău cu accent pe industriile creative, din contul clădirilor proprietate municipală

– Activitatea Tehnologiile Viitorului finanțată de către USAID și Suedia

– Programul „Start-up pentru Tineri și Migranți”

– Sisteme sustenabile de transport public

– Sisteme digitale de management al traficului în orașe

– Prezentarea sistemului City Card

– MOVE IT like Lublin

– Patrimoniul cultural/istoric/arhitectural al Chișinăului un potențial de dezvoltare economică durabilă

– Reglementări ale Dezvoltării Pieței Imobiliare Urbane

– Planuri de Dezvoltară Zonală – instrumente importante pentru gestionarea orașului

– Finanțarea Infrastructurii Urbane pe Piețele în Dezvoltare

– Investiții în Imobiliare în Chișinău

– Programul Municipal de Îmbunătățire a Condițiilor de Trai „Casa Ta în Chișinău”

Mulțumesc oaspeților de onoare din diverse țări și orașe înfrățite și partenere, Grenoble, Mannheim, Helsinki, Alba Iulia, Arad, București, Buzău, Piatra Neamț, Hunedoara, Argeș, Tbilisi, Madrid, Berlin, Varșovia, Lublin, Viena, Copenhaga, Bruxelles, Kiev, Praga, Valencia. Aduc sincere mulțumiri ambasadorilor și organizațiilor internaționale care au fost prezenți”, a punctat Ceban.

Edilul afirmă că intenționează să facă tradiție la Chișinău și în fiecare an să organizam câte un Forum, unde să atragem lume bună din diferite țări.

„Sper pentru toată lumea să fie foarte util. Eu zic că a fost foarte interesant, deși toate lucrurile acestea le-am auzit, le și știu o parte din ele. Cu certitudine cele care au venit de la invitații din străinătate, experții străini sunt lucruri foarte utile, care trebuie să le punem în aplicare.

Pe această cale vreau să mulțumesc echipei Primăriei Chișinău, care a fost la prima experiență de acest tip. Ei știu să își facă foarte bine meseria în teren, dar foarte puțin sau chiar de loc nu au fost în scenă in așa format.

De ce zic asta, pentru că își fac munca în teren, au obiectivele foarte bine trasate pe dimensiunea lor, ca și conducători, și asta îmi inspiră încredere că nu doar știu la această etapă cum să facă lucrurile să se întâmple, pot să traseze acele obiective de viitor 2025, 2030, 2035 – despre care am vorbit – un oraș verde, un oraș cu o mobilitate sporită, un oraș deschis către investitori, un oraș competitiv, un oraș confortabil pentru toate vârstele. Vrem să vedem orașul unul în dezvoltare, unde să vii, să te întorci”, a menționat edilul.

Ion Ceban a vorbit și de presă, care nu a fost prezentă de loc la un așa eveniment.

„Asta demonstrezi odată in plus că toată presa slujește puterii. A fost realitatea și poliția. Atât! Plus ca au interzis oamenilor sa vina la eveniment.Au vrut să arate că Primăria Chisinau nu are oameni cu cine organiza. Mai mare dictatura nu am văzut”, a conchis Ceban.

In this article