Primarul general, Ion Ceban deconspiră relațiile de cumătrism care stau la baza problemei deșeurilor din capitală. Ar fi vorba de relațiile de rudenie între responsabilii din Ministerul Mediului și compania ABS. Declarația a fost făcută de edilul capitaleicu puțin timp în urma, pe rețelele de socializare.
”Iată unde e buba: Fiica directorului Companiei ABS este noul coordonator al Programului Național de Gestionare a Deșeurilor de la Ministerul Mediului!
Felicitări! Răspuns în cunoștință de cauză la aberațiile scrise de Ministrul Mediului, Iuliana Cantaragiu, și tirajate de mai multe surse. Despre ce „0″ depozitare a deșeurilor vorbiți, dacă în prezent Ministerul Mediul caută poligoane noi pentru a fi deschise”, declară primarul general.
Totodată, Ion Ceban acuză Ministerul Mediului că este interesat să mențină deschise gropi de gunoi pe care le protejează.
„Habar nu aveți despre ce propuneți cu privire la managementul deșeurilor și că de fapt Ministerul care este responsabil direct este „impotent” la această etapă de a gestiona situația și a propune alternative viabele care ar rezolva problema. Vă este comod să aveți gropi de gunoi, dintre cele care le ocrotiți, exemplu este catastrofă ecologică de la Boșcana, despre care am vorbit ieri în detaliu și nici măcar nu ați comentat despre acest dezastru. Treziți-vă și autosesizați-vă, nu diseminați minciuni. Cerem închiderea acestei gropi de gunoi și asta cer și locuitorii din preajmă”, a menționat edilul.
În context, primarul general a subliniat că guvernarea actuală crează probleme artificiale Executivului local, în vederea blocării singurului poligon prevăzut pentru depozitarea deșeurilor, și anume cel din comuna Țînțăreni.
„Și da, știm, că sunt create probleme artificiale Primăriei Chișinău prin intermediul autorităților de la Anenii Noi și alte localități pentru a bloca activitatea poligonului de la Țînțăreni, singurul poligon din R.M prevăzut pentru depozitarea deșeurilor”, subliniază Ceban.
Primăria municipiului Chișinău și unitatea de implementare a proiectului „Deșeuri Solide Chișinău” a participat la minimum 2 ședințe cu Ministerul Mediului, la care a fost prezentă și Ministra Mediului, unde s-a discutat despre gestionărea deșeurilor în municipiul Chișinău și implementarea Strategiei Naționale de gestionare a deșeurilor. La una dintre ședințele în cauză, din 2 decembrie 2021, au fost prezenți atât reprezentanții BERD, cât și reprezentanții BEI. Primăria municipiului Chișinău a reiterat disponibilitatea de a depune tot efortul pentru implementarea strategiei naționale în regiunea 4(Centrul R. Moldova), dar și au fost trasate pozițiile BERD și BEI în acest sens, și anume: că proiectul „Deșeuri Solide Chișinău”, realizat de Î.M. Regia „Autosalubritate”, reprezintă prima etapă în procesul de implementare a strategiei naționale, iar depozitul de deșeuri de la Țînțăreni ar servi ca soluție intermediară până la deschiderea unui nou depozit de deșeuri pentru această regiune.
„Primăria Chișinău a anunțat că nu poate aștepta câțiva ani până finalizați studiului de fezabilitate pentru întreaga Regiune 4 și, respectiv, va efectua Prima etapă în procesul de implementare a strategiei naționale, fiind de acord cu poziția BERD, BEI în acest sens. Am exprimat, încă o dată, dorința să dezvoltăm proiecte municipale pe sortare și reciclare a deșeurilor municipale. În calitate de reacție la intenția primăriei, Ministerul Mediului, prin reprezentantul său de la Unitatea Națională a Proiectelor de Mediu, Vlada Bălica (fiica proprietarului Companiei ABS), a anunțat că Primăria nu are dreptul să dezvolte proiecte pe sortare și reciclare, fără de a aștepta rezultatul studiului de fezabilitate.
În această situație, Primăria Chișinău este blocată de Ministerul Mediului și nu are nici o claritate și nici nu poate avansa în dezvoltarea și implementarea proiectelor de sortare și reciclare a deșeurilor”, a declarat edilul capitalei.
În context, primarul general a subliniat că Municipiul Chișinău, este disponibil să facă tot ce este necesar, pentru a facilitata implementarea strategiei naționale de gestionare a deșeurilor, deși responsabilitatea de bază pentru implementare a acestei strategii aparține direct Ministerului Mediului.
„Pentru a evita speculații la subiectul dat și pentru a demonstra cine induce în eroare publicul larg, solicit Ministrului Mediului, Iuliana Cantaragiu, să fie făcută public stenograma/procesul-verbal după punerea semnăturilor participanților de la ședința din 2 decembrie 2021, la care au participat reprezentanții Ministerului Mediului, BERD, BEI, Primăria Chișinău, UIP „Deșeuri Solide Chișinău”, Unitatea Națională de Implementare a Proiectelor de Mediu”, a conchis Ion Ceban.