Investigație explozivă marca Zeppelin! Veaceslav Platon, posesor al unei identități false și implicat într-un dosar de tentativă de omor, mușamalizat de justiția moldovenească!

Investigația cu titlul generic „CrimiNalul și Cactusul. Saga “trubelor în cap” de la Nicolai Savan” relatează despre implicarea raiderului Veaceslav Platon în schemele de spălare de bani, dar...

Investigația cu titlul generic „CrimiNalul și Cactusul. Saga “trubelor în cap” de la Nicolai Savan” relatează despre implicarea raiderului Veaceslav Platon în schemele de spălare de bani, dar și într-un dosar de tentativă de omor. Probele administrate de jurnaliștii de investigație arată că Platon a comandat omorul omului de afaceri Victor Culea, după ce a fost denunțat de complicii săi scăpând de pedeapsă prin obținerea unei identități false, cu numele Nicolai Savan.

Platon, prezentat în investigație drept Rege al „obnalului”  (spălării banilor) și raider care a falimentat întreaga industrie de zahăr din nordul Republicii Moldova și a devastat în partreneriat cu lumea interlopă rusească sistemul bancar moldovenesc, figurează în calitate de “colaborator netitular al serviciilor secrete” conform unui înscris al Serviciului de Informații și Securitate publicat de autorii investigației.

După ce a fost reținut în acest dosar de polițiștii moldoveni, raiderul a fost ulerior eliberat prin coruperea justițiabililor moldoveni, dosarul fiind mușamalizat, iar expertul de la medicină legală implicat în dosar a fost otrăvit în ianuarie 2018.

Autorii investigației se adresează către procurorii moldoveni, sperând că aceștia vor revizui cu maximă seriozitate acest dosar, dar și altele de rezonanță, așa cum și-au propus, în pofida presiunilor din partea politicului.

Amintim că fostul șef al Procuraturii Anticorupție de la Chișinău Viorel Morari l-a acuzat recent pe președintele Igor Dodon de imixtiune în activitatea procuraturii. Coincidență sau nu, procuratura moldovenească a inițiat procedura de revizuire a dosarului în baza căruia raiderul Veaceslav Platon a fost condamnat la 25 de ani de închisoare, acesta având șansa să scape din nou la libertate.

In this article