Hoțul strigă “prinde hoțul”. Această zicală se potrivește perfect pentru deputatul PAS Dumitru Alaiba, cunoscut drept unul dintre cei mai duri critici ai sistemului corupt din țara noastră. Parlamentarul însă, nu a criticat niciodată activitatea părinților săi, Larisa și Anatolie Alaiba, care au fost cercetați penal pentru că au furat de la stat aproape 2 milioane de lei, transmite breakingenews.md cu referire la sinteza.org.
În 2018, presa de la Chișinău a mediatizat un caz scandalos: trei persoane, printre care primarul satului Chioselia Rusă, raionul Comrat, UTA Găgăuzia, conducătorul unei întreprinderi specializate în construcții inginerești din mun. Chișinău și fratele acestuia – șef de șantier, au fost reținuți pentru delapidarea mijloacelor bănești din Fondul Ecologic. Atunci Dumitru Alaiba nu a avut curajul să recunoască public că omul de afaceri este tatăl său, Anatolie Alaiba.
Potrivit dosarului, Anatolie Alaiba este proprietarul companiei URALIS SRL, care în 2016 a fost desemnată câștigătoare la cinci licitații publice desfășurate de către primăriile localităților rurale din sudul țării, în valoare totală de 41 milioane lei. Contractele prevedeau lucrări de construcție de apeducte, canalizare, stații de pompare și purificare.
În 2018, procurorii au scos la iveală faptul că Anatolie Alaiba a pus la cale o schemă de delapidare a mijloacelor bănești din unul dintre aceste proiecte, care urma să fie realizat în satul Chioselia Rusă raionul Comrat, în valoare de 7,23 milioane lei. Mai exact, compania URALIS SRL, pentru efectuarea lucrărilor achitate din bugetul de stat, a luat în arendă de la proprietarul său, Anatolie Alaiba, două tractoare. Taxa pentru chirie, stabilită de companie, a fost de 1500 lei pentru o zi. Contabilul URALIS SRL, care este Larisa Alaiba, mama deputatului PAS, a calculat că soțul său trebuie să primească în total 1 222 870 lei, în numerar fiind transferați 1 100 583 lei. La verificarea foilor de parcurs a celor două tractoare nu s-a confirmat însă, lucrul zilnic a utilajelor.
Încălcările nu se opresc aici. Pentru efectuarea lucrărilor contractate, compania URALIS SRL, care îi aparține familiei Alaiba, a procurat bunuri de la o altă firmă, SRL ”Coral Auto Trading”, în valoare de 389 879,41 lei (inclusiv TVA – 64981,57 lei, care a fost atribuită în cont de URALIS SRL ca micșorare a datoriei față de buget la capitolul TVA). Ghinionul este însă, că în acea perioadă SRL ”Coral Auto Trading” era o companie delicventă, care avea conturile blocate.
În timpul interogărilor, șeful Depozitului URALIS SRL a recunoscut că deși a pus semnătura că ar fi primit nisip – 1620 m3, pietriș – 280 m3, asfalt – 50 tone, ciment – 3,1 tone, bitum – 2 tone, țeavă cu diametrul 325x6mm – 138 m, etc., aceste bunuri el nu le-a primit și nici nu le-a văzut.
Mai mult decât atât, anchetatorii au stabilit: conducerea URALIS SRL, în două acte de recepție a inclus date denaturate privind utilajul instalat în timpul lucrărilor, iar un act de recepție a fost complet falsificat.
Astfel, directorul URALIS SRL, Anatolie Alaiba, a sustras mijloace financiare din Fondul Ecologic în sumă totală de 1 780 958,64 lei și s-a eschivat de la plata impozitelor în Bugetul de Stat în sumă de 218 725,57 lei.
În dosarul întocmit de procurori mai găsim un moment interesant: în timpul percheziții la oficiul companiei URALIS SRL, Larisa Alaiba, pe ascuns, a contactat telefonic dereticătoarea sa de la domiciliu și i-a ordonat să ascunsă din casă toți banii și obiectele de preț. Femeia a fost reținută însă, la ieșirea din casă.
Dosarul URALIS SRL a fost transmis în judecată, dar finalitatea acestuia nu se cunoaște, cert este că familia Alaiba își continuă activitatea. Potrivit informațiilor, în 2019, URALIS SRL a înregistrat venit din vânzări de 11,13 milioane lei și un profit de 1,3 milioane lei.