Investigare penală pentru încă un candidat PAS

Articolul de luni pe Sinteza.org, despre candidatul penal pe lista PAS la alegerile parlamentare anticipate, Petru Gandrabur, acuzat de escrocherie, a avut un larg impact informațional. Redacția noastră...

Articolul de luni pe Sinteza.org, despre candidatul penal pe lista PAS la alegerile parlamentare anticipate, Petru Gandrabur, acuzat de escrocherie, a avut un larg impact informațional. Redacția noastră a început să primească informații și despre alți candidați. După verificarea acestora, vom publica detalii interesante despre cei care doresc să obțină un fotoliu de deputat și imunitate parlamentară.

De data aceasta, publicăm informații verificate din surse independente despre cercetarea penală a altui candidat pe lista Partidului Acțiune și Solidaritate. E vorba de Ion Babici, președintele Organizației Teritoriale PAS Soroca, fost candidat al acestei formațiuni la alegerile pentru funcția de primar al localității din nordul țării. Babici este cercetat penal pe articolul 361, punct 2, litera (b) Cod Penal al Republicii Moldova (Confecţionarea, deţinerea, vînzarea sau folosirea documentelor oficiale, a imprimatelor, ştampilelor sau sigiliilor false, săvârșite de două sau mai multe persoane). Infracțiunea dată se pedepseşte cu amendă în mărime pînă la 650 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 150 la 200 de ore, sau cu închisoare de pînă la 2 ani.

Povestea lui Ion Babici este interesantă pentru că a pornit de la un conflict între membri PAS din Soroca. Cauza penală cu numărul 2020320442 a fost pornită pe 25 noiembrie, 2020, ca urmare a unui demers din 20 octombrie anul trecut al Consiliului Electoral Central al Circumscripției Electorale Raionale Soroca. Cetățeanul Ivan Cecan l-ar fi acuzat pe Ion Babici că a falsificat semnătura sa pe o cerere din 22 octombrie 2021, prin care Cecan ar fi cerut să fie exclus din componența biroului electoral al secției de votare din Slobozia-Vărăncău, unde a fost propus de către Partidul Acțiune și Solidaritate. Astfel de cereri a depus la instituția electorală Ion Babici în calitate de lider teritorial Soroca al PAS, însă Ivan Cecan a negat că ar fi semnat documentul. Poliția a investigat și mai mulți martori pe acest caz, astfel că conflictul personal între cei doi membri ai PAS ar putea să-l coste pe candidatul PAS la parlamentare libertatea.

Ion Babici, candidatul cu nr. 49 pe lista PAS la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, a fost implicat și în alte scandaluri publice. Acesta a fost acuzat anterior că ar fi primit aproximativ 2 000 000 de euro din granturi străine pentru diverse proiecte în Soroca, dar rezultate nu sunt. Ion Babici este director al Centrului de Resurse pentru Tineret DACIA.

Bloggerul Eugeniu Luchianiuc a scris anterior că Babici a folosit ONG-ul în scopuri de îmbogățire personală. Astfel, în perioada 2008 – 2009 a fost creată o întreprindere cu scopul creării locurilor de muncă în zonele rurale. „Întreprinderea nou creată ArtDedal SRl a fost înființată la Schineni, satul de baștină a lui Ion Babici. Au fost atrase resurse în sumă de 92 307 USD de la fundația Argidius. S-au procurat utilaje, careva încăperi pentru prelucrarea lemnului și a metalului. La moment întreprinderea e insolvabilă, practic ea nici nu a fost în plină activitate niciodată, bunurile sunt supuse înstrăinării, locuri de muncă nu sunt. Aproximativ o sută mii dolari aruncați în vânt”, a scris Luchianiuc.

Bloggerul a scris și despre un alt exemplu cu atragere de fonduri și în parteneriat cu Consiliul Raional și Primăria Soroca, promovat de Babici. E vorba de o seră modernă, pentru obținerea producției autoctone ecologic pură și la costuri mici. „Din fonduri străine au fost valorificați 61 000 USD, iar Consiliul rational și Primăria Soroca au mai sărit în ajutor cu vre-o 300 000 lei. Rezultat: locuri de muncă nu avem, producție ecologică ieftină nu este, banii nu sunt. Nimeni nu prezintă nici o dare de seamă unde sunt banii, cum au fost valorificați, cine răspunde?”, a scris bloggerul.

Menționăm că Ion Babici se află sub numărul 49 pe lista Partidului PAS pentru alegerile parlamentare anticipate care vor avea loc la data de 11 iulie 2021.

In this article