Dacă sunteți creativ și vă place să vă exprimați ideile prin desen, acum aveți posibilitatea de vă transforma pasiunea în meserie!
Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău anunță, pentru al doilea an consecutiv, începerea înscrierilor pentru specialitatea ANIMAȚIE, în cadrul Facultății Design și Arte Plastice.
Noutatea anului 2023 este că Animația va fi disponibilă și la Universitatea Tehnică a Moldovei (Facultatea de Design) și Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice (Facultatea Arte Plastice, Decorative și Design).
Animația este parte a programului „Profesiile Viitorului” din care mai fac parte producția multimedia și game designul, specialități lansate anul trecut la USM, UTM și UPSC în parteneriat cu Asociaţia Companiilor de Creație din Moldova (COR) cu suportul Proiectului Tehnologiile Viitorului în Moldova, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie.
Instituțiile de învățământ superior sunt pregătite pentru a doua promoție de animatori – profesioniști căutați încă din primii ani de studii. Cei care au abilitatea de a-și exprima ideile prin desen, au simț creativ și sunt atenți la detalii sunt bineveniți să depună dosarele lor la:
- Animație 3D cu accent pe personaje și decor – Facultatea de Design și Arte Plastice (UPSC)
- Animație cu accent pe motion graphic – Facultatea Arte Plastice, Decorative și Design (AMTAP)
- Animație cu accent pe modelare 3D – Facultatea de Design (UTM)
În plus, studenții vor învăța cum se creează personaje, scene și efecte vizuale, cum să scrie și să producă scenarii, dar și cum să lucreze cu software-ul specializat în animație, cum ar fi Adobe Animate, Autodesk Maya și Toon Boom Harmony.
„Studiez pre-producția, producția și post-producția. În primul rând am trecut „Blender-ul”. Ne-am familiarizat cu „Maya”. Am trecut bazele desenului, ceea ce e foarte important pentru profesia noastră. Am creat personaje, am învățat Photoshopul. Profesiile Viitorului pentru mine reprezintă o oportunitate ca studenții și alte persoane care doresc să învețe o profesie nouă să studieze aici în Moldova. Tehnologiile se dezvoltă și Animația este un domeniu în care tu poți să te duci în mai multe sfere și poți să-ți alegi cea care îți place cel mai tare”, spune Tina Cîrlig, studentă la specialitatea Animație, UPSC.
https://www.youtube.com/watch?v=rtm8TCp2Pqc&list=PL0PDg5VWNc2HYJ456LNmbX7wcg5T7sU5F&index=3
Specializarea în animație este una dinamică și în continuă evoluție, iar absolvenții acestui program vor avea oportunitatea de a-și găsi un loc de muncă într-o varietate de domenii, precum: 2D animator, 3D animator, Background artist, Character animator, Clean-up artist, Digital ink and paint artist, Image editor, Key frame animator, Layout artist, Lighting artist, Modeler, Rendering artist, Rigging artist, Storyboard artist, Texture artist și multe altele. Exemple de companii cu perspective reale de angajare, chiar de pe băncile facultății sunt Simpals Animation Studio, Braziliero și Pixel Studio. De asemenea, studenții vor avea oportunitatea să-și dezvolte cariera în cadrul unor companii de renume mondial, precum Disney, Pixar, Sony Animation, Illumination, Folimage și multe altele.
Cele mai prolifice subsectoare ale industriilor creative, precum producția de conținut video/audio, jocurile și artele interactive, cinematografia și serviciile de design, se dezvoltă în Republica Moldova inclusiv cu investiții străine, precum Crunchyroll (deținut de Sony Group), Ringtail (Estonia), ș.a. Aceste companii anunță despre o acută lipsă de forță de muncă, cu aptitudini, abilități și cunoștințe pentru aceste domenii noi pentru țara noastră. Conform estimărilor Asociației Companiilor de Creație din Moldova (COR), cererea pentru noile domenii de calificare necesare industriei creative ar fi de cel puțin 300 de persoane pe an.
În concluzie, specializarea în animație este o alegere excelentă pentru cei pasionați de artă și care doresc să aibă o carieră de succes în acest domeniu. Programul de studii oferit de UPSC, UTM și AMTAP pregătește studenții pentru a deveni profesioniști în această sferă și le oferă oportunitatea de a se dezvolta în cele mai bune companii din țară și de renume mondial.
Programul „Profesiile Viitorului” este implementat de UTM, USM, UPSC, AMTAP și Asociația Companiilor de Creație din Moldova (COR), sub egida Ministerului Educației și Cercetării și Ministerului Culturii, cu suportul Proiectului Tehnologiile Viitorului în Moldova, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie, care promovează o economie digitală, creativă și circulară și contribuie la creșterea competitivității industriilor cheie din Moldova.