(INTERVIU) Ian Lisnevschi: Pentru „Intellect Group” va domina activitatea internațională axată pe analize, cercetări și colaborări externe

Interviu acordat de Ian Lisnevschi, directorul companiei „Intellect Group”, pentru publicația Almanah Politic 2021: Cum apreciați anul politic 2021? 2021 a fost un an complicat pentru Republica Moldova, care...

Interviu acordat de Ian Lisnevschi, directorul companiei „Intellect Group”, pentru publicația Almanah Politic 2021:

Cum apreciați anul politic 2021?

2021 a fost un an complicat pentru Republica Moldova, care a ignorat semnele principale ce indicau deteriorarea situației din lume, ceea ce a afectat și starea internă a țării.

În perioada când majoritatea țărilor erau preocupate de crizele economice și sociale provocate de pandemie, Republica Moldova era preocupată de criza politică internă și luptele politice pentru a obține putere totală în țară.

Agravarea situației geopolitice din lume s-a petrecut într-un moment în care autoritățile din Moldova erau ocupate cu formarea unui guvern eficient.

Eșecurile Moldovei și restanța față de agenda internațională nu a adus la îmbunătățirea relațiilor așteptate cu Uniunea Europeană și a provocat probleme în rezolvarea crizelor noi apărute.

A fost un an complicat pentru Republica Moldova, cu multe greșeli și restanțe, însă acest an poate fi un an catalizator.

Ce a însemnat acest an pentru compania dumneavoastră?

Ca şi pentru majoritatea companiilor și toată lumea, 2021 a fost un an de încercare, asociat cu luarea rapidă a deciziilor pentru dezvoltare și adaptarea la situația legată de pandemie, economie și agravarea proceselor politice atât în ​​interiorul țării, cât și în lume. A fost un an în care compania s-a axat mai mult pe procesele internaționale și pe participarea la conferințele internaționale din lume, sacrificând participarea activă în procesele politice din Moldova.

Însă acest fapt nu a încurcat companiei „Intellect Group” să consulte mai mulți concurenți electorali în campania electorală a alegerilor parlamentare anticipate din 2021 și să organizeze zeci de conferințe și mese rotunde în țară și peste hotarele ei.

Ce servicii ale companiei au fost cele mai solicitate?

Anul 2021 a fost unul activ politic pentru Republica Moldova și plin de evenimente: provocarea alegerilor anticipate, alegeri parlamentare anticipate, alegeri în UTA Găgăuzia, formarea Guvernului etc. Cu toate acestea, serviciile de consultanță electorală nu au fost cele dominante pentru compania „Intellect Group”, întrucât am continuat cercetările și analiza situației din țară.

Consultările la nivel internațional au predominat pentru noi în anul 2021. Compania a organizat și participat la zeci de conferințe internaționale și mese rotunde dedicate: conflictologiei, agravarea situației în lume și apariția noilor zone de conflict, intersecția intereselor în zone geopolitice, metodologia și măsurile luate în situații de criză, neutralitatea etc. Jumătate de an, împreună cu specialiștii și analiștii companiei, am petrecut în străinătate obținând o experiență bogată și noi relații.

Compania „Intellect Group” a participat la o muncă eficientă împreună cu experți din multe organizații internaționale, cum ar fi ONU, OSCE. Participarea non-stop la conferințele internaționale și colaborarea cu experții din Estonia, Finlanda, Turcia, Grecia, Franța, Ucraina, Lituania, Polonia, Grecia, Austria. Paralel am continuat colaborarea la distanță cu partenerii din Germania, Belarus, Uzbekistan, Egipt, Azerbaidjan.

Putem spune cu încredere că 2021 a fost anul relațiilor internaționale pentru compania „Intellect Group”.

Ce tendinţe se prefigurează pentru domeniul dumneavoastră de activitate în continuare?

Cred că pentru compania „Intellect Group” va domina activitatea internațională axată pe analize, cercetări și colaborări externe. Reorientarea către piața externă nu numai că extinde teritoriul clienților companiei, dar stimulează și o dezvoltare bruscă a experienței specialiștilor și a calității serviciilor.

Compania nu exclude să continue să analizeze, să cerceteze și să participe la viața politică internă a Republicii Moldova. Una dintre conferințele internaționale organizate de noi va fi desfășurată în Republica Moldova anual. Pe lângă participarea experților internaționali, acest proiect include și organizarea trimestrială a meselor rotunde, temele cărora preocupă nu numai țările UE, CSI sau vecinii, dar și direct Republica Moldova.

Eu, personal, aș dori ca anul 2022 să fie liniștit și stabil din punct de vedere electoral. Acest lucru ar permite companiei să se axeze pe scopurile principale indicate pentru 2022. Însă nu putem ignora faptul că greșelile anului precedent se vor resimți și în anul 2022, iar lupta electorală deja a început sau mai corect de menționat – continuă într-o formă sau alta, ceea ce afectează Republica Moldova.

Ce lecţii credeţi că ar trebui să înveţe politicienii din experienţa anului 2021?

Evoluția situației din țară arată că majoritatea politicienilor nu au tras concluzii din eșecurile anului 2021. Mai grav este faptul că, clasa politică nici nu dorește să recunoască propriile greșeli. Pe baza acesteia, se poate presupune doar o agravare a evenimentelor politice interne din țară. Nici opoziția, nici guvernarea nu a analizat retrospectiva evoluției evenimentelor din 2021 și consecințele acestora, ce vor fi resimțite în 2022, riscând să se piardă principala resursă pentru dezvoltarea oricărui stat – cetățeanul.

Republica Moldova este deja inclusă de investitorii europeni în zona de risc: pentru companiile străine, relații diplomatice stabile, colaborare bilaterală, din cauza crizei politice interne.

Cum credeți că vor evolua lucrurile în politica moldovenească în continuare?

Anul 2022 ar fi unicul an neelectoral, însă criza politică va complica situația, iar campania electorală a partidelor și a politicienilor va continua. Ca și în anul precedent, lupta grupurilor politice va distrage atenția de la problemele importante cu care se ciocnește țara și societatea. Cu părere de rău, practica din țară arată că problemele acestea și neajunsurile sunt acoperite cu distragerea atenției prin dezinformare, zgomot informațional, crearea problemelor pe alte subiecte etc., ceea ce iar are un efect negativ pentru orice țară.

Lipsa posibilității autorităților de a lua decizii în situații de criză, lipsa interesului național, lipsa propriului punct de vedere la evoluția situației din lume, lipsa strategiei de lungă durată, lipsa resurselor necesare și lipsa diplomației corecte a adus consecințe grave Republicii Moldova.

Greșelile și restanțele politice ale anului 2021 vor fi resimțite în mare măsură anume în 2022. Partea negativă este că, cel mai mult vor suferi cetățenii, care sunt mai puțin protejați de factorii negativi ai crizelor mondiale și interne.

Viața politică din Moldova va continua să fie activă pe fundalul slăbiciunii și miopiei Guvernului, fenomen care a lovit practic toate țările dezvoltate după un val de crize sociale, economice, geopolitice, energetice, pandemie etc.

Lipsa stabilității și agravarea situației a dus la dezamăgire și neîncredere în Guvern, fenomen apărut în mai multe țări, iar R. Moldova nu este o excepție. Toate aceste lucruri argumentează apariția cererii din partea societății pentru o alternativă.

La ce să ne aşteptăm în 2022?

Situația pentru Republica Moldova este complicată, există puține premise pentru un rezultat pozitiv al evenimentelor în țară, însă acest an poate fi un an catalizator pentru dezvoltarea țării, dacă vor fi trase concluziile reale și luate decizii corecte.

După orice criză urmează dezvoltare. Este necesar doar de o strategie corectă separată – atât pe termen scurt, cât și o strategie de lungă durată. Precum și interes național, diplomație inteligentă și neutră, politică axată pe rezolvarea problemelor sociale și economice a societății și protecția cetățenilor.

Sursa: curentul.md

In this article