Inteligența artificială poate prezice inundațiile cu o săptămână în avans. Anunțul Google

Google anunţă că a reuşit să folosească inteligenţa artificială pentru a prezice inundaţiile cu până la şapte zile în avans, scrie News.ro. Istoric, inundaţiile sunt unele dintre evenimentele...

Google anunţă că a reuşit să folosească inteligenţa artificială pentru a prezice inundaţiile cu până la şapte zile în avans, scrie News.ro.

Istoric, inundaţiile sunt unele dintre evenimentele naturale dificil de intuit, în special în cazul majorităţii râurilor, care nu au indicatoare de debit.

Cu ajutorul învăţării automate, instruite cu date relevante, inclusiv evenimente istorice, măsurători ale nivelului râurilor, altitudinii şi terenului, cercetătorii Google au putut să realizeze predicţii corecte în ceea ce priveşte inundaţiile.

Compania a construit modele cu un mare nivel de precizie pentru anumite zone punctual, dar speră să utilizeze aceste tehnici şi la scară globală.

În medie, AI-ul a prezis inundaţiile cu cinci zile înainte, însă, în unele cazuri a reuşit să facă acest lucru şi cu şapte zile mai devreme.

Cu această tehnologie, au fost realizate predicţii precise ale inundaţiilor în 80 de ţări, cu o populaţie totală de 460 de milioane de oameni.

Previziunile au fost implementate în cadrul unora dintre aplicaţiile companiei, precum Google Search, Google Maps şi au fost emise avertizări locale prin intermediul notificărilor de Android.

Tehnologia folosită a fost prezentată şi în revista ştiinţifică Nature, ceea ce îi conferă o mai mare greutate, nefiind una dintre obişnuitele exagerări ale companiilor mari.

Pentru știri de ultimă oră, urmărește-ne pe canalul nostru de TELEGRAM!

In this article