Instituția prezidențială susține inițiativa unui grup de juriști de vază din Moldova de a lansa un dialog cu privire la reformarea Curții Constituționale

Instituția prezidențială este deschisă pentru dialog cu grupul de inițiativă, format din foști judecători constituționali şi savanți notorii în domeniul dreptului. Întru-un mesaj publicat de șeful statului, Igor...

Instituția prezidențială este deschisă pentru dialog cu grupul de inițiativă, format din foști judecători constituționali şi savanți notorii în domeniul dreptului. Întru-un mesaj publicat de șeful statului, Igor Dodon, Președinția va delega la conferința respectiva doi juriști cu experiență̆, care vor prezenta argumentele și punctul de vedere al instituției asupra practicii jurisdicției constituționale.

„În opinia noastră, circa 14 hotărâri ale Curții Constituționale, emise în ultimii ani, depășesc cadrul Legii Supreme. Curtea Constituțională, prin deciziile sale, deseori și-a permis ilegal să modifice textul Constituției – situație nemaiîntâlnită în practica internațională. Precedentul suspendării temporare a Președintelui de către Curtea Constituțională, contrar prevederilor constituționale, hotărârile ilegale ale Curții în interesul uzurpatorilor puterii de stat din iunie 2019 au dezonorat țara în fața comunității internaționale și au fost ulterior aspru condamnate de Comisia de la Veneția. Merită însă să conștientizam, că deși condamnate de savanți, practicieni, de Comisia de la Veneția, aceste hotărâri ilegale mai sunt în vigoare”, se arată în mesajul președintelui.

17 juriști de vază au făcut un apel către toate ramurile puterilor în stat să inițieze un dialog constructiv și cumpătat pe marginea soluționării problemelor jurisdicției constituționale din Republica Moldova și necesității înfăptuirii unor reforme judicioase în acest domeniu.

In this article