Insecuritatea alimentară va genera noi valuri de migrație spre Europa

Noi valuri de refugiați vor sosi în Europa din cauza crizei alimentare provocate de războiul din Ucraina, a avertizat luni directorul interimar al agenției europene de pază de...

Noi valuri de refugiați vor sosi în Europa din cauza crizei alimentare provocate de războiul din Ucraina, a avertizat luni directorul interimar al agenției europene de pază de coastă și de frontieră Frontex, Aija Kalnaja.

Oficialul a subliniat că UE este „bine pregătită pentru refugiații care vin din Ucraina”. „În același timp, trebuie să ne pregătim și pentru refugiații care vin din alte regiuni din cauza insecurității alimentare”, a declarat ea reporterilor la sosirea la Praga, unde a participat la o reuniune a miniștrilor de interne din UE.

„Știți că transportul de grâu din Ucraina este îngreunat. Iar acest lucru va crea valuri de migrație. Așa că ne pregătim pentru asta”, a spus ea.

Ucraina, unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume, și-a văzut exporturile blocate de ofensiva militară a Moscovei. Aproximativ 20 de milioane de tone de cereale din recolta de anul trecut sunt blocate în porturile ucrainene de la Marea Neagră. Situația a exacerbat creșterea prețurilor pe piețele mondiale și o criză alimentară care amenință principalii clienți ai Ucrainei, inclusiv țările din Africa și Orientul Mijlociu.

100 de milioane de persoane strămutate

Moscova afirmă că va permite navelor ucrainene încărcate cu produse alimentare să navigheze dacă armata ucraineană va demina porturile, ceea ce Kievul, care se teme pentru siguranța coastelor sale din Marea Neagră, refuză să ia în considerare.

Înaltul Comisar ONU pentru refugiați, Filippo Grandi, a avertizat de asemenea în iunie că, în lipsa unui răspuns la criza alimentară provocată de Rusia, recordul de 100 de milioane de persoane strămutate în întreaga lume va crește, referindu-se la „un număr mare”.

Războiul declanșat de Rusia în Ucraina în 24 februarie a declanșat un val de refugiați din această țară – fără precedent de la cel de-al Doilea Război Mondial – care a determinat UE să le acorde un statut de protecție temporară. Potrivit ONU, UE găzduiește 5,6 milioane de refugiați ucraineni. Polonia este țara din UE cu cei mai mulți refugiați (1,2 milioane). Republica Cehă este țara care găzduiește cei mai mulți refugiați în raport cu populația sa (aproape 400.000).

Potrivit Frontex, între 30 iunie și 6 iulie, în UE au intrat mai puțini cetățeni ucraineni (252.246) decât s-au întors în țara lor (265.793). Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a declarat că fluxurile dintre Ucraina și UE au revenit la nivelurile de dinainte de război. Ea a adăugat că „mulți ucraineni din UE vor lua o decizie” cu privire la întoarcerea în țară „înainte de începerea anului școlar”.

In this article