Inițiativa legislativă cu privire la reglementarea și accizarea produselor de tutun încălzit a fost suspusă consultărilor publice în Parlament. Proiectul inițiat de deputatul Radu Marian a stârnit discuții aprinse și critici din partea societății civile. În timp ce autorii propun votarea legii cât mai rapid, experții și reprezentanții industriei cheamă la un dialog constructiv, în care se fie examinate minuțios toate datele și impactul proiectului asupra fumătorilor, dar și asupra bugetului de stat, transmite Breaking News cu referire la infotag.md.
Proiectul de lege inițiat de deputații blocului ACUM prevede majorarea accizelor la produsele de tutun utilizate cu sistemele GLO și IQOS șa nivelul țigărilor obișnuite. De asemenea, deputații vor să restricționeze locurile unde sunt utilizate, dar și toată comunicarea despre acestea. Autorii proiectul și-au argumentat inițiativa prin faptul ca noile produse sunt la fel de nocive ca și țigările.
“Emisiile generate de acest tip de produse de tutun conțin aceleași substanțe chimice ca și fumul de țigară. Deși aceste substanțe se găsesc în cantități mai mici în acest stick-uri de tutun încălzit, așa cum relevă și datele Organizației Mondiale ale Sănătății, aceasta nu înseamnă că efectele pentru sănătate sunt mai mici”, a declarat Radu Marian.
La rândul său, directorul companiei Philip Morris Moldova, Denis Zhogolev a chemat părțile la un dialog constructiv la nivel de experți, în care se vor opera cu date concrete, dar nu cu opinii personale. Acesta a menționat că IQOS nu este lipsit de riscuri, dar există studii care demonstrează că produsul este mai puțin nociv în comparație cu țigările obișnuite, iar aceste studii trebuie examinate de specialiști în domeniu.
“În prezent, aproape 20 de mii de fumători din Republica Moldova au ales o alternativă mai bună țigărilor – IQOS. Este cazul să discutați cu aceste persoane pentru a afla de ce au ales acest produs și cum s-a schimbat viața lor. Desigur, este nevoie de o reglementare a pieței, dar modificările propuse duc în eroare fumătorii și nu fac decât să încurajeze fumatul țigărilor și să limiteze accesul la alternative mai bune”, a declarat Denis Zhogolev.
Directorul Philip Morris Moldova a menționat că toți utilizatorii IQOS sunt doar fumători care au atins majoratul și că aceștia sunt înregistrați în baza de date a companiei, iar informația poate fi pusă la dispoziția autorităților, cu condiția de a se respecta legea cu privire la datele cu caracter personal.
Deputații mai susțin că majorarea accizelor la produsele de tutun încălzit vor crește veniturile la buget, specialiștii din domeniu, însă, sunt de altă părere. ExpertulAsociațieide Business din Georgia, Nicoloz Nanuashvili susține că reglementările adoptate în mod imprudent la ei în țară au stimulat contrabanda cu aceste produse și au cauzat prejudicii financiare.
„IQOS nu este prezent oficial pe piața Georgiei și totuși există aproape 30 de mii de utilizatori ai acestui produs, care este adus prin contrabandă. În consecință, avem o gaură în buget de circa 35 de milioane de dolari. Acest lucru se întâmplă din cauza politicilor de reglementare din țară”, a spus Nicoloz Nanuashvili.
La fel, expertul a mai menționat că majorarea accizelor nu este cel mai bun instrument de lupta împotriva fumatului.
“În urma creșterii accizelor, contrabanda a crescut de aproape patru ori și din păcate numărul fumătorilor nu s-a redus. Totodată, numărul persoanelor care au trecut la produse mai ieftine, precum tutun rulat, a crescut. Drept rezultat ei consumă tutun necalitativ, pe care îl cumpără la kilogram din piață”, a mai adăugat expertul.
Vicepreședintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Vladimir Odnostalco a declarat că discuțiile din Parlament nu au nici un efect și au la bază doar emoții, în timp ce, prioritar este sănătatea oamenilor.
“Aceste discuții trebuie să aibă loc la nivel de experți, cum ar fi doctori și oameni de știință. Argumentele trebuie să fie veridice. Nu cred că am convins astăzi pe cineva să renunțe le fumat, nu au fost evocate nici un fel de argumente. Eu susțin reglementarea acestor produse, din acest motiv propun crearea în cadrul Comisiei a unui grup de lucru care va însuma toate propunerile și va continua să lucreze”, a spus Vladimir Odnostalco.
Președintele Comisiei Elena Bacalu a declarat că toate propunerile discutate în cadrul ședinței urmează a fi examinate pentru a îmbunătăți proiectul de lege înainte de a fi suspus votării.