Un proces controversat al cunoscutului disident rus Alexei Navalnîi urmează să înceapă oficial luni, a anunţat avocatul acestuia, de această dată acuzaţia fiind cea de extremism, pentru care cel mai cunoscut opozant al lui Putin riscă încă 30 de ani de închisoare.
Pedeapsa maximă poate fi acordată dacă Alexei Navalnîi va fi găsit vinovat de „extremism şi reabilitarea ideologiei naziste”, acuzațiile care i se aduc, informează Agerpres.
Navalnîi se află închis din ianuarie 2021 într-o colonie penitenciară din regiunea Vladimir, la aproximativ 250 de kilometri de Moscova, unde efectuează o pedeapsă de nouă ani pentru fraudă.
De la declanşarea campaniei militare din Ucraina în februarie 2022, majoritatea disidenţilor vocali din Rusia care nu au fugit din ţară au fost încarceraţi sau urmăriţi în justiţie, în special pentru denunţarea conflictului.
Cunoscut pentru anchetele sale anticorupţie, Alexei Navalnîi (47 de ani) a supravieţuit în 2020 unei otrăviri, faptă pentru care el a acuzat Kremlinul.
Noul proces a început la 6 iunie, dar până în prezent s-au desfăşurat doar chestiuni procedurale în spatele uşilor închise. Apărătorii lui Navalnîi au avut la dispoziţie doar zece zile pentru a analiza cele 196 de volume ale dosarului. În vara lui 2020, Navalnîi a fost otrăvit cu agentul Noviciok în timpul unei călătorii în Siberia.
El a acuzat serviciul de securitate rus FSB că s-a aflat în spatele acestui act. După ce a fost tratat medical în Germania, opozantul a revenit în Rusia, unde a fost arestat.