Surse apropiate Maiei Sandu ne-au comunicat o listă de persoane, care speră să conducă viitorul guvern după demisia premierului Ion Chicu. Dacă va fi numit un nou Guvern, condiția e ca acesta să activeze până la alegerile parlamentare anticipate, care vor avea loc la anul.
Astfel, ca și opțiune de candidat la funcția de prim-ministru figurează Vadim Brânzan, care a anunțat public că este gata să preia acest fotoliu „într-un guvern de sacrificiu”. Mai mult, acesta ar fi promovat pe bani niște apariții în presă a ideii că el ar fi un bun șef de guvern. Șansele lui, însă, nu sunt mari. Maia Sandu nu l-a dorit nici în echipa de la președinție.
Președintele ales are alte două opțiuni preferențiale: Ion Sturza sau Olesea Stamate. Ambele nume au apărut de multe ori în spațiul public ca și potențiali premieri propuși de Maia Sandu.
Acestea nu sunt singurele nume care figurează ca și potențial prim-ministru. Unii foști sau actuali parteneri politici i-au amintit Maiei Sandu că au susținut-o la prezidențiale „și ar fi bine de întors datoria”. Primul în acest rând este Renato Usatîi, care i-a transmis prin doi ambasadori străini Maiei Sandu. „Că este gata să-și asume un guvern de tranziție”. Sursele noastre ne spun că mai mulți deputați PPDA intenționează să-l propună pe Andrei Năstase să conducă guvernul, sperând astfel să reabiliteze și partidul. Însă nici în PPDA nu este susținere totală pentru această candidatură. Printre cei care este împotriva este și Alexandr Slusari.
Din lista celor care se visează prim-ministru din contul „datoriei pentru susținerea la alegeri” mai sunt Pavel Filip și Dorin Chirtoacă. Filip crede că e ultima speranță să-și întoarcă partidul pe linie de plutire prin instrumentul guvernului, dar în anturajul Maiei Sandu această candidatură provoacă doar respingere. În același timp, dorința lui Chirtoacă „nici nu este luată în serios”.
În această listă mai figurează numele Anei Guțu, dar deocamdată nu cunoaștem cine o promovează.