În Regatul Suediei, Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a avut întrevederi cu miniștri și înalți oficiali suedezi

În cadrul vizitei oficiale în Regatul Suediei, Președintele Parlamentului, Igor Grosu, s-a întâlnit cu mai mulți miniștri. Printre subiectele abordate figurează parcursul european al țării noastre, securitatea din...

În cadrul vizitei oficiale în Regatul Suediei, Președintele Parlamentului, Igor Grosu, s-a întâlnit cu mai mulți miniștri. Printre subiectele abordate figurează parcursul european al țării noastre, securitatea din regiune, precum și oportunitățile de cooperare dintre Republica Moldova și Regatul Suediei.

Șeful legislativului a avut o întrevedere cu ministra pentru Afaceri Europene, Jessika Roswall, și secretarul de stat pentru afaceri europene, Jan Knutsson. În cadrul întrevederii, s-a discutat despre procesul de integrare europeană, iar oficialii suedezi au dat asigurări că Republica Moldova este printre statele prioritare pe agenda președinției suedeze a Consiliului Uniunii Europene și și-au exprimat susținerea față de demersurile autorităților de la Chișinău, care vizează reformarea sectoarelor-cheie și modernizarea țării.

Agenda vizitei oficiale a inclus și o întrevedere cu ministrul suedez al Apărării, Pål Jonson. Discuția s-a axat pe subiectul securității din regiune și, în context, necesitatea reformei sectorului apărării. „O prioritate a noastră este să asigurăm pacea în țară și în regiune”, a menționat Președintele Parlamentului.

Igor Grosu s-a întâlnit și cu secretara de stat a Ministerului pentru Cooperare Internațională pentru Dezvoltare și Comerț Exterior, Diana Janse, și Directorul General al Camerei de Comerț, Anders Ahnlid. Oficialii au convenit asupra intensificării eforturilor pentru schimbul comercial între țările noastre, în mod special în domenii precum IT, agricultură, investiții în regenerabile. De asemenea, subiectul bunelor practici în gestionarea localităților și comunităților a fost discutat cu președintele Consiliului Municipal din Stockholm, Olle Burell.

Speakerul s-a întâlnit și cu șefa departamentului al Agenției Suedeze de Cooperare pentru Dezvoltare Internațională (Sida) pentru Europa și America Latină, Christina Danielsson. În condițiile în care cooperarea moldo-suedeză durează de peste 20 ani, s-a discutat despre următoarele programe ale Agenției din Moldova, care au drept scop promovarea drepturilor omului, a egalității de gen și a educația incluzivă.

La invitația guvernatorului Regiunii Uppsala, Göran Enander, Președintele Parlamentului a mers la Universitatea din Uppsala, unde nouă tineri moldoveni își fac studiile, dar și la Castelul medieval Uppsala.

În perioada 6 – 9 februarie, Președintele Parlamentului, Igor Grosu, s-a aflat într-o vizită oficială în Regatul Suediei. Acolo, șeful legislativului a avut întrevederi cu omologul său suedez și cu prim-ministrul.

In this article