În cazul în care PAS va ajunge la guvernare, toți moldovenii se vor pensiona la 63 de ani

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) pledează pentru majorarea vârstei de pensionare în Republica Moldova, pentru că asta le cer partenerii externi. În cazul în care această formațiune va...

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) pledează pentru majorarea vârstei de pensionare în Republica Moldova, pentru că asta le cer partenerii externi. În cazul în care această formațiune va ajunge la guvernare, legea va fi modificată și toți moldovenii se vor pensiona la 63 de ani. Despre aceasta deputatul socialist, Vladimir Odnostalco, a declarat în cadrul unui briefing de presă.

Parlamentarul a amintit că recent, liderul PAS, Igor Grosu, a spus în cadrul unei emisiuni, că dacă va ajunge la guvernare, va insista ca în acest an să fie semnat un nou acord cu FMI. Odnostalco a precizat că anume FMI este instituția care insistă ca în țara noastră să fie majorată vârsta de pensionare. Inițiativa PAS este susținută și de către președintele Maia Sandu, care la ultima sa întrevedere cu liderul PSRM, Igor Dodon, a cerut ca socialiștii să anuleze legea, care prevede revenirea la vârsta standard de pensionare.

Amintim că la inițiativa socialiștilor, în decembrie 2020 Parlamentul a votat inițiativa legislativă care prevede vârsta de pensionare pentru femei de 57 de ani și de 62 de ani pentru bărbați. Femeile care au născut și au educat până la vârsta de 8 ani cinci și mai mulți copii, vor ieși la pensie la 54 ani.

Totodată, pentru persoanele care au realizat stagiul de cotizare în condiții deosebite de muncă cel puțin 10 ani compleți, vârsta standard de pensionare se diminuează cu de la 5 ani până la 9 ani și 6 luni, în funcție de stagiu.

In this article