În aprilie, 1897 de persoane cu statut de șomer au primit ajutor de șomaj

Conform Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), în perioada 01 aprilie – 08 mai, au fost înregistrate cu statut de șomer 10256 de persoane. În total,...

Conform Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), în perioada 01 aprilie – 08 mai, au fost înregistrate cu statut de șomer 10256 de persoane. În total, în evidență la secțiile teritoriale ale agenției sunt aproape 28 de mii de șomeri.

De la începutul anului 2020, au beneficiat de ajutor de șomaj – 3323 de șomeri. Pe parcursul lunii aprilie, 1897 de persoane cu statut de șomer au intrat în plata ajutorului de șomaj, stabilit conform Legii cu privire la promovarea ocupării forţei de muncă și asigurarea de șomaj.

Potrivit deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale, în perioada stării de urgenţă persoanele înregistrate cu statut de şomer, inclusiv cele revenite de peste hotare, beneficiază lunar de ajutor de şomaj în cuantum de 2775 de lei.

Amintim, la solicitarea grupului Candu și a fracțiunilor PAS și PPDA din Parlament, Curtea Constituțională a anulat legea anticriză pentru care Guvernul Chicu și-a asumat răspunderea. Legea conținea un pachet de măsuri anticriză în contextul pandemiei, printre care și acordarea unui ajutor de șomaj de minim 2775 de lei.

Ulterior, Comisia pentru Situații Excepționale, condusă de premierul Ion Chicu, a dispus punerea în aplicare a mai multor măsuri anulate de Curte, inclusiv alocarea   ajutorului de șomaj în cuantum minim de 2775 de lei.  Potrivit legislației naționale, în perioada stării de urgență, dispozițiile Comisiei pentru Situații Excepționale sunt obligatorii și executorii pentru conducătorii autorităților administrației publice centrale și locale, ai agenților economici, ai instituțiilor publice, precum și pentru cetățeni și alte persoane aflate pe teritoriul Republicii Moldova.

In this article