Ilham Aliyev a câștigat alegerile prezidențiale din Azerbaidjan

Ilham Aliyev a câștigat alegerile prezidențiale anticipate din Azerbaidjan, obținând, conform datelor preliminare, 92,05% din voturi, după procesarea a 93,35% din buletine. Pe lângă Aliyev, alți șase candidați...

Ilham Aliyev a câștigat alegerile prezidențiale anticipate din Azerbaidjan, obținând, conform datelor preliminare, 92,05% din voturi, după procesarea a 93,35% din buletine.

Pe lângă Aliyev, alți șase candidați au concurau pentru președinție, dar observatorii nu i-au considerat adevărați concurenți. Niciunul dintre ei nu a reușit să obțină mai mult de 2,5%. Opoziția a boicotat alegerile, numindu-le „farsă”.

Prezența la vot, conform Comisiei Electorale Centrale, a fost de peste 76% dintre alegători. Votarea a avut loc și pe teritoriul Nagorno-Karabah, de unde au fugit peste o sută de mii de armeni toamna trecută, după campania militară a armatei azere.

Aliyev conduce în mod continuu țara din 2003. Popularitatea sa printre azeri a crescut după ce Baku a reușit restabilirea controlului asupra Karabakhului. Inițial, votul trebuia să aibă loc în aprilie 2025, când expira mandatul lui Aliyev. El a semnat un decret privind alegerile anticipate în decembrie 2023, explicând această decizie prin „posibilitatea de a organiza alegeri în toată țara după restabilirea integrității teritoriale”.

Președintele Azerbaidjanului este ales pentru șapte ani, numărul mandatelor este nelimitat. Acesta va fi al cincilea mandat al președintelui Aliyev. La ultimele alegeri prezidențiale, care au avut loc în aprilie 2018, Ilham Aliyev a câștigat 86,22% din voturi cu o prezență la vot de 74,51%.

In this article