Ilan Șor: „Grosu ar trebui închis o lună cu cărți despre istoria anilor 1940”

Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, a declarat în direct la televiziunea națională că deputații analizează posibilitatea de a recunoaște foametea din 1946-1947 drept genocid. Liderul blocului politic...

Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, a declarat în direct la televiziunea națională că deputații analizează posibilitatea de a recunoaște foametea din 1946-1947 drept genocid.

Liderul blocului politic „Victorie”, Ilan Șor, a criticat afirmațiile lui Grosu, menționând că acesta a primit educație gratuită și o profesie în Uniunea Sovietică și „se teme de propria Patrie ca dracul de tămâie”.

„Ivanovici [Grosu], care nu își amintește de strămoșii săi, a decis să-și dedice cariera luptei împotriva URSS și Rusiei. Și faptul că propria țară, pe care o conduci, este la marginea prăpastiei – nu contează. Acum PAS pregătește terenul pentru a adopta o lege privind colaborarea cu Rusia și a declara oficial foametea din 1946-1947 drept genocid. Știm deja că pentru pasoviști Antonescu este mai aproape decât Patria lor, Uniunea Sovietică. Dar aici este vorba de o adevărată speculație politică”, a spus Șor.

Opoziționistul este sigur că pentru PAS, colaborarea înseamnă orice călătorie la Moscova, și că găgăuzii, care primesc ajutor pentru regiunea lor din Rusia, vor fi oficial declarați trădători.

„Așa-numitul partid de guvernământ nu a făcut nimic util pentru propriul popor. Iar acum a trecut la un nou nivel și a decis să-l persecute”, a adăugat Șor.

Politicianul a subliniat, de asemenea, că o țară care a trecut printr-un război cumplit nu este pregătită să înceapă imediat o nouă istorie în care fiecare cetățean să trăiască ușor și fericit – așa ceva nu se întâmplă.

„Foametea postbelică este o pagină neagră în istoria țării. Dar a reușit să o depășească rapid. Iar acum, după aproape 80 de ani, speculația pe această temă este un cinism și o încercare de a închide ochii oamenilor la problemele actuale. Grosu ar trebui închis o lună cu cărți despre istoria anilor 1940. Iar restul leneșilor din PAS ar trebui să fie forțați să muncească pentru popor, nu să inventeze legi schizofrenice care discriminează propriii cetățeni”, a subliniat Ilan Șor.

In this article