Ilan Șor: „Când se vor încheia negocierile pentru aderarea la UE? Întrebați Turcia. Ea așteaptă de aproape 40 de ani”

Ieri au început negocierile pentru aderarea Moldovei la Uniunea Europeană. Cu toate acestea, procesul este individual pentru fiecare stat și poate dura ani de zile. Pentru a adera,...

Ieri au început negocierile pentru aderarea Moldovei la Uniunea Europeană. Cu toate acestea, procesul este individual pentru fiecare stat și poate dura ani de zile. Pentru a adera, este necesar să se îndeplinească multe criterii.

Comisia Europeană va analiza legislația pentru a asigura conformitatea acesteia cu legile UE în diverse domenii. O țară poate obține calitatea de membru doar după implementarea tuturor reformelor necesare.

Liderul blocului politic „Victorie”, Ilan Șor, și-a exprimat îndoiala în capacitatea regimului actual de a îndeplini cerințele UE.

„Sandu și acoliții ei sunt în culmea fericirii pentru că încep negocierile de aderare a Moldovei la UE. Însă nimeni nu știe când se vor încheia acestea. Puteți întreba Turcia, care a depus cererea de aderare acum aproape 40 de ani. Și nici nu merită să sperăm că PAS va îmbunătăți viața în Moldova pentru a îndeplini cerințele”, a declarat Șor.

De exemplu, Georgia a obținut statutul de candidat în decembrie 2023, dar procesul de integrare a fost pus în pericol ulterior din cauza adoptării legii agenților străini.

Șor consideră că UE „își impune voința asupra națiunilor suverane”. Președintele Parlamentului European, Josep Borrell, a declarat că UE este pregătită să priveze Georgia de finanțare dacă Tbilisi nu va anula legea agenților străini, iar menținerea legăturilor Serbiei cu Rusia este incompatibilă cu aderarea acestei țări la UE.

Politicianul este convins că Occidentul nu va ține cont de Moldova, deoarece exemplele altor țări confirmă dorința Europei de a controla totul.

„Georgienii au decis să se opună agenților străini? Nicio finanțare! Sârbii vor să fie prieteni cu Rusia? Pot să uite de aderarea la UE. Mă întreb la ce umilințe este dispusă Sandu? Deși, deja nu mai are unde să cadă”, a adăugat Șor.

In this article