Ilan Șor: „Avem un PIB la nivelul unei țări aflate în stare de război”

Resursa World of Statistics a publicat un clasament al țărilor europene, care arată PIB-ul pe cap de locuitor. Acesta se bazează pe datele Fondului Monetar Internațional, Băncii Mondiale,...

Resursa World of Statistics a publicat un clasament al țărilor europene, care arată PIB-ul pe cap de locuitor. Acesta se bazează pe datele Fondului Monetar Internațional, Băncii Mondiale, Eurostat și altele. Moldova a ocupat primul loc în acest clasament, devenind cea mai săracă țară din Europa.

Liderul blocului politic „Victorie”, Ilan Șor, a criticat politica autorităților actuale, afirmând că „eurointegraționiștii” din Chișinău pot să spună cât vor despre „viața ca în Europa”, dar faptele arată contrariul.

„Balabolele Maiei Sandu vorbesc despre afaceri corecte în Moldova europeană. Despre îmbunătățirea climatului investițional. Iar rezultatul este pur și simplu un banc. Nu doar că sub conducerea Maiei Sandu și a mincinoșilor ei, datoria publică a Moldovei s-a dublat, dar țara a ajuns și cea mai săracă din Europa în funcție de PIB pe cap de locuitor”, a spus Șor.

Politicianul a subliniat că Moldova este mai săracă decât „aproape toți”: Ucraina, Armenia, Albania, Serbia și lista continuă.

„Avem un PIB la nivelul unei țări aflate în stare de război! Ce eșec umilitor. Dacă în locul persoanei responsabile pentru aceasta ar fi fost un ofițer onest, acesta s-ar fi sinucis. Acesta este indicatorul eficienței „măscăricilor” din Chișinău. Acesta este progresul, consider eu. Primii măcar într-un aspect — acesta este principiul ales de echipa de mincinoși a Maiei Sandu”, consideră Șor.

De asemenea, trebuie menționat că ponderea serviciilor în PIB depășește 55%, iar ponderea sectoarelor reale ale economiei în PIB scade anual. În 2023, ponderea agriculturii și a industriei în PIB a atins un minim istoric de 8%. În acest an, situația economică este și mai gravă.

In this article