Igor Dodon: Oamenii trebuie să știe că majorarea salariilor la medici sunt blocate de coaliția Sandu-Candu-Plaha-Șor

Oamenii trebuie să știe că, dacă și astăzi coaliția Sandu-Candu-Plaha-Șor va boicota ședința Parlamentului, vor fi blocate majorarea salariilor la medici, acordarea banilor suplimentari pentru agricultori și plata...

Oamenii trebuie să știe că, dacă și astăzi coaliția Sandu-Candu-Plaha-Șor va boicota ședința Parlamentului, vor fi blocate majorarea salariilor la medici, acordarea banilor suplimentari pentru agricultori și plata a câte 700 de lei suplimentar pentru aproximativ 660 de mii de pensionari din întreaga țară. Avertizarea vine din partea șefului statului, Igor Dodon și a fost făcută în cadrul epizodului de vineri a emisiunii “Președintele răspunde”.

Igor Dodon a explicat că, potrivit Constituției, atunci când în Parlament nu este o majoritate, Guvernul este în  drept să-și asume responsabilitatea în fața Legislativului pentru proiecte importante, lucru pe care l-a făcut Executivul miercuri.

Șeful statului a enumerat un șir de proiecte de legi pe care Guvernul și-a luat răspunderea în fața Parlamentului. Este vorba de proiecte foarte importante, cum ar fi acordarea a câte 700 de lei la peste 660 de mii de persoane, dublarea, în etape, a salariilor la angajații în sistemul medical. „Eu am promis dublarea salariilor în trei etape, începând cu 1 septembrie, când trebuie să crească cu 30 la sută”, a subliniat Igor Dodon. Un alt proiect ține de alocarea suplimentară a 100 de milioane de lei la fondul de subvenționare în agricultură, pentru a ajuta fermierii care au suferit pagube din cauza secetei. „Agricultorii, care au avut de suferit de pe urma secetei, trebuie ajutați? Trebuie!”, a subliniat președintele Igor Dodon.

Un alt proiect prevede acordarea a 50 de milioane de lei pentru a crea infrastructura la platformele industriale, care urmează să fie dezvoltate în 16 raioane, pentru a crea locuri de muncă. Alte 20 de milioane de lei sunt bani alocați pentru programul „Prima Casă 6”, destinat pentru militari.

“Ce face opoziția? Maia Sandu și Andrei Năstase au făcut coaliția Sandu-Candu-Plaha-Șor, au boicotat ședința Parlamentului ca să nu poată intra în vigoare aceste proiecte. Toți acești bani, planificați pentru oameni, nu vor fi achitați”, a subliniat Igor Dodon.

Șeful statului regretă că opoziția blochează activitatea guvernului, iar dacă azi vor boicota ședința Parlamentului, proiectele pentru oameni așa și nu vor intra în vigoare. “Dacă vor bloca și vineri, vom discuta cum facem mai departe. Dar oamenii trebuie să știe cine a blocat majorarea salariilor la medici, blocarea banilor pentru agricultori, blocarea a câte 700 de lei pentru pensionari”, a precizat președintele țării.

In this article