Igor Dodon cere ca guvernarea să demisioneze: Moldova rămâne lider la creșterea prețurilor printre statele europene și CSI

Moldova își păstrează în continuare poziția de lider în ce privește nivelul inflației printre statele europene și țările CSI – peste 29%. În același timp, rata anuală a...

Moldova își păstrează în continuare poziția de lider în ce privește nivelul inflației printre statele europene și țările CSI – peste 29%.

În același timp, rata anuală a inflației în statele Uniunii Europene a constituit în luna mai de la 5,6% în Malta până la 20,1% în Estonia. Altfel spus, în Moldova, viteza de creștere a prețurilor de consum este cu o treime mai mare decât în Estonia – în țara Uniunii Europene cu cea mai rapidă creștere a prețurilor. Despre aceasta ex-președintele țării, Igor Dodon, a scris într-o postare pe rețelele de socializare.

“Bineînțeles, creșterea inflației în majoritatea țărilor lumii se explică printr-o scumpire bruscă a resurselor energetice. În același timp, Moldova nu înregistrează cele mai mari prețuri la resursele energetice comparativ cu aceleași state europene. Prin urmare este imposibil să motivezi situația noastră privind nivelul înalt al inflației prin scumpirea resurselor energetice la nivel mondial. De asemenea, aceasta nu poate fi explicată nici prin impactul așa-numitei inflații importate. Pentru că noi primim cele mai multe mărfuri importate din țările UE și CSI, unde inflația este cu mult mai scăzută decât la noi”, spune Dodon.

Dodon este de părerea că toate întrebările privind creșterea vertiginoasă a prețurilor de consum trebuie să fie adresate guvernului care nu întreprinde măsuri de reglementare adecvate.

“Dacă nu sunteți capabili să faceți față acestei situații, dați dovadă de maturitate politică și demisionați din proprie inițiativă, cât încă mai e posibil…” , le-a sugerat Igor Dodon guvernanților.

In this article