
Guvernul american a impus o nouă politică strictă, interzicând personalului guvernamental din China – inclusiv diplomaților, membrilor familiilor acestora și contractorilor cu autorizații de securitate – orice relație romantică sau sexuală cu cetățeni chinezi, transmite The Associated Press (AP), citat de News.ro. AP menționează că nu a putut determina exact modul în care guvernul american definește „relație romantică sau sexuală”, dar subliniază că, în mod obișnuit, diplomații americani au avut permisiunea de a se întâlni și chiar de a se căsători cu localnici din țările unde sunt staționați.
Politica a fost comunicată verbal și electronic personalului american din China în ianuarie, fără a fi însă anunțată public. Măsura, nemaiîntâlnită public de la Războiul Rece, a fost pusă în aplicare de ambasadorul american Nicholas Burns, cu puțin timp înainte de a părăsi postul său. O versiune mai limitată a acestei reguli fusese adoptată în vara trecută, interzicând personalului american relațiile cu cetățenii chinezi care lucrau ca paznici sau personal de sprijin la Ambasada SUA și la cele cinci consulate din China. În ianuarie, Burns a extins interdicția la orice cetățean chinez, cu doar câteva zile înainte ca președintele Donald Trump să preia funcția de la Casa Albă.
Singura excepție de la noua regulă o constituie personalul american care avea relații preexistente cu cetățeni chinezi, aceștia putând solicita o derogare. În cazul în care cererea este respinsă, aceștia sunt obligați fie să își încheie relația, fie să își părăsească postul. Cei care încalcă noua politică vor fi forțați să părăsească China imediat. Două surse citate de AP susțin că această măsură a fost discutată pentru prima dată vara trecută, după ce membri ai Congresului și-au exprimat îngrijorarea că restricțiile existente nu erau suficient de stricte.
Politica se aplică misiunilor SUA din China continentală, inclusiv ambasadei din Beijing și consulatelor din Guangzhou, Shanghai, Shenyang și Wuhan, precum și consulatului american din Hong Kong. Nu se aplică însă personalului american staționat în afara Chinei. Potrivit experților în informații, Beijingul a utilizat în mod agresiv așa-numitele „capcane dulci” pentru a obține informații sensibile de la diplomați străini, o practică folosită pe scară largă în perioada Războiului Rece.
Serviciile de informații din întreaga lume au folosit, de-a lungul timpului, agenți care au inițiat relații amoroase pentru a obține acces la secrete guvernamentale, iar Departamentul de Stat al SUA impune de multă vreme reguli stricte privind raportarea relațiilor personale cu localnici în țările considerate a fi amenințări la adresa securității naționale, cum ar fi Rusia sau Cuba. Documente declasificate arată că, în 1987, guvernul american a interzis personalului diplomatic staționat în blocul sovietic și în China să întrețină relații de prietenie sau intime cu localnici, după ce un pușcaș marin american din Moscova a fost sedus de un spion sovietic. Aceste restricții au fost relaxate după prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991, dar până la noua interdicție din ianuarie, personalului american din China i se cerea doar să raporteze superiorilor orice contact intim cu cetățeni chinezi, fără a le fi interzise explicit relațiile.
Noua măsură vine în contextul escaladării tensiunilor dintre Washington și Beijing pe teme de comerț, tehnologie și geopolitică. De cealaltă parte, China are de mult timp politici similare, interzicând funcționarilor guvernamentali să aibă relații intime cu cetățeni străini, iar membrilor armatei și poliției le este, în general, interzis să părăsească țara fără aprobarea expresă a superiorilor.
Pentru știri de ultimă oră, urmărește-ne pe canalul nostru de TELEGRAM!