Guvernul alocă 1,8 milioane de lei, din fondul de rezervă, pentru reprezentarea intereselor Republicii Moldova și a sportivului Marin Robu în fața structurilor internaționale sportive, inclusiv în fața Curții de Arbitraj Sportiv din Lausanne, Elveția. Se întâmplă în legătură cu inițierea procedurilor internaționale de contestare a deciziilor juriului care au condus la declasarea lui Robu la proba „Haltere”, desfășurată la Jocurile Olimpice din Paris.
Decizia de a aloca resursele financiare a fost luată de Executiv la 6 noiembrie curent.
Interesele R. Moldova, dar și ale sportivului Marin Robu vor fi reprezentate de către Cabinetul Avocatei „Elena Garaz”, în parteneriat cu S.A. „Calaliero & Associates” din Elveția.
Potrivit proiectului de Guvern, aceștia a fost selectați drept urmare a unui concurs.
CONTEXT. La 9 august 2024, sportivul Marin Robu a participat la Jocurile Olimpice de la Paris 2024 la proba sportivă de haltere, rezervată categoriei de greutate de până la 89 kg, masculin.
La finalul competiției, sportivul Marin Robu a completat proba de aruncat, ridicând 208 kg, care s-a adăugat la cele 175 kg ridicate la proba de smuls, obținând un total de 383 kg.
După evaluarea sportivului din Republica Moldova, a fost rândul sportivului Antonio Pizzolato, care, pentru a-l depăși pe Marin Robu cu 1 kg în clasamentul final, era necesar să ridice 212 kg. Este de menționat că acesta ratase primele două încercări la stilul de aruncat.
La evaluarea sportivului Antonio Pizzolato, de către președintele juriului s-a admis o încălcare a regulamentului tehnic (TCRR) al IWF, dispunându-se reevaluarea încercării de ridicare a sportivului din Italia și calificarea acesteia ca fiind „reușită”.
„Acest verdict incorect a permis sportivului din Italia să-l depășească în clasamentul final pe sportivul Marin Robu, privându-l pe nedrept de locul 3 și, respectiv, de medalia de bronz”, se arată în proiectul de hotărâre al Guvernului.
Pentru știri de ultimă oră, urmărește-ne pe canalul nostru de TELEGRAM!