Deputatul PAS, Alexandru Trubca, susține că agricultura nu este o binefacere, iar oamenii care se ocupă de acest domeniu trebuie să-și asume și riscurile. Parlamentarul a declarat, la TV ”Primul în Moldova”, că agricultorii nu trebuie doar să aștepte ajutor din partea statului, dar să fie gata să-și investească propriile câștiguri pe care le au din vânzarea producției.
”Agricultura este o afacere, agricultura nu este o binefacere. Omul care face agricultură trebuie să înțeleagă foarte clar că există și riscuri în agricultură, ca în orice activitate economică. Dar, având în vedere că este un sector foarte important pentru securitatea alimentară a cetățenilor, statul subvenționează aproximativ un procent din PIB pe cei care merg la acest risc să facă afaceri în agricultură. Agricultura nu este doar activitatea agricolă, sunt marii agricultori care au mii de ha. Sunt micii agricultori care sunt cei mai vulnerabili ca oameni de afaceri în domeniu și sunt cei care lucrează în agricultură – vorbim de 30% din populație. Statul subvenționează post-investițional pe cei care fac investiții în agricultură. Omul a investit în agricultură, statul a ajutat, a vândut marfa, el trebuie să aibă bani pentru a investi în anul curent”, a declarat deputatul.
Trubca susține că provocarea foarte mare a statului este ce să facă cu cele 30% a populației care muncește în agricultură și are un venit foarte mic.
”Aici este marea provocare. Trebuie să investim în dezvoltarea rurală ca oamenii să-și găsească alte activități economice în mediul rural ca să nu stea în agricultură unde salariul este mic, să creștem eficiența în agricultură ca atunci să vorbim despre dezvoltarea statului”, a spus Trubca.