Ecologistul Anatolie Prohnițchi critică dur lipsa de atitudine a conducerii Republicii Moldova față de extinderea Hidrocentralei de la Novodnestrosk din Ucraina.
În cadrul unui interviu radiofonic, Prohnițchi și-a exprimat nedumerirea că guvernarea de la Chișinău nu folosește pârghiile legale de care dispune pentru a apăra interesele naționale ale Republicii Moldova.
”De ce nu cerem să fim tratați cu respect, avem tot dreptul, avem toate pârghiile. La noi sunt muți. Toate structurile sunt mute. Luptă cu tot ce dorești, luptă nu știu cu ce, numai nu segmentar fiecare minister, structură guvernamentală care răspunde. Sunt Apele Moldovei, Ministerul Mediului, care sunt obligate să o facă. Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Economiei, trebuie să intervină fiecare pe partea lui, inclusiv să atenționeze Ucraina dacă este nevoie să apeleze și la instanțele de judecată internaționale. Au tot dreptul și trebuie să o facă. Domnilor, nu dormiți. Nu așteptați să vă dea cineva ceva!”, a spus expertul.
Prohnițchi atrage atenția autorităților de la Chișinău că extinderea Hidrocentralei de la Novodnestrovsk va distruge râul Nistru, iar Republica Moldova ”va primi apă cu țârâita”.
”Plâng prin unghere, pleacă prin Europa și spun ajutați-ne vă rog. Cum să ajuți dacă nu tu nu vrei să întreprinzi măsuri ca să îți aperi interesele”, a declarat Prohnițchi.
Întrebat de moderatorul emisiunii ce stă la baza acestor inacțiuni ale autorităților statului ecologistul a răspuns:” Provincialismul și sunt proști. Nu înțeleg că acesta este un subiect strategic al statului Republica Moldova, nu al tău, nu al partidului tău care este acum la guvernare, dar aparține prezentului și viitorului. Nu înțeleg. Îi numit în funcție, are mașină, nu știu ce mai are, conduce și primește o plăcere, dar nu are o viziune ca să apere interesele statului. De ce? Așa sunt ei”, a declarat Prohnițchi.
Ucraina intenționează să extindă Centrala Hidroelectrică de la Novodnestrovsk, precum și să construiască o cascadă din 7 hidrocentrale pe Nistru, fapt care ar putea crea dificultăți semnificative în alimentația cu apă a Republicii Moldova.