Grupare specializată în șantaj – destructurată de polițiști

Ofițerii Direcției investigații criminalitate organizată a INI, sub conducerea procurorului PCCOCS, la mijlocul anului 2022 au identificat informații cu privire la membrii unui grup criminal, care sunt deținuți...

Ofițerii Direcției investigații criminalitate organizată a INI, sub conducerea procurorului PCCOCS, la mijlocul anului 2022 au identificat informații cu privire la membrii unui grup criminal, care sunt deținuți în mai multe penitenciare din Republica Moldova, de unde organizau o schemă infracțională, prin formarea profilurilor false pe rețele de socializare, ademenind victimele și estorcând mijloace financiare.

 

Urmare a acțiunilor efectuate, la 30 august 2022 au fost stabiliți membrii implicați în schema infracțională, care prin șantaj estorcau de la mii până la zeci de mii de euro.

 

Fiind investigate multilateral circumstanțele, suplimentar au fost identificate 18 cazuri, în care sunt vizate persoane cu vârste de la 18 la 60 de ani.

 

Pentru a realiza intențiile criminale, suspecții, conform unui plan bine chibzuit, creau diverse profiluri false pe rețele de socializate, ademeneau persoane, îndeosebi femei, apoi prin comunicare și promisiuni obțineau poze și imagini video cu tentă intimă.

 

Ulterior victimele erau șantajate să transmită sume bănești de la 1500 până la 10 000 de euro, în caz contrar imaginile defăimătoare urmau a fi răspândite pe rețele de socializare.

 

Potrivit rezultatelor măsurilor speciale de investigație și a acțiunilor de urmărire penală au fost acumulate probe pertinente privind implicarea în activități ilicite a grupului criminal documentat, liderii căreia își ispășesc pedepsele în penitenciarele nr.2 ”Lipcani”, nr. 6 „Soroca” și nr. 11 „Bălți”, având drept complici mai multe persoane domiciliate în diferite raioane ale țării. Prin urmare a fost stabilită metoda săvârșirii infracțiunilor de șantaj și anume, deținuții prin intermediul complicilor de la libertate, având în posesie ilegal în celulele din penitenciar telefoane mobile cu acces la internet, organizau, dirijau și șantajau victimele, estorcând sume bănești.

 

La indicațiile membrilor grupului infracțional, banii obținuți se transferau de potențialele victime pe conturile bancare ce aparțineau persoanelor de suport de la libertate, care ulterior se extrăgeau din bancomate. Sumele obținute erau depuse pe conturile făptuitorilor, care gestionau în continuare banii prin intermediul aplicațiilor web banking.

 

Astăzi, în rezultatul perchezițiilor efectuate în mai multe raioane ale țării și instituții penitenciare din țară au fost depistate și ridicate telefoane mobile și cartele SIM, înscrisuri de ciornă și date cu privire la conturi bancare, multiple suporturi electronice, carduri bancare, bonuri fiscale și alte mijloace materiale, care vor servi suport probatoriu pe cauzele penale.

 

Totodată, în rezultatul investigațiilor s-a constatat că presupusul organizator al acțiunilor de șantaj anterior a mai fost cercetat pentru acțiuni similare.

 

Dacă se va demonstra vinovăția bănuiților, aceștia riscă o pedeapsă cu închisoarea pe un termen de la 7 la 10 ani cu amendă în mărime de la 92 500 la 117 500 de lei.

 

La moment organul de urmărire penală apreciază probele acumulate și urmează a se expune asupra statutului procesual al persoanelor suspecte. Investigațiile pe caz continuă în scopul stabilirii tuturor circumstanțelor, precum și identificării altor persoane care au avut de suferit în urma activităților ilicite ale grupului infracțional.

 

În context, Poliția intervine cu un mesaj către cetățeni- dacă ați fost victima unor cazuri similare sesizați Inspectoratul Național de Investigații.

 

Menționăm că orice persoană se prezumă nevinovată până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești finale.

Perchezițiile au fost desfășurate de ofițerii Direcției investigații criminalitate organizată a INI în comun cu ofițerii de urmărire penală din cadrul Direcției generale urmărire penală, sub conducerea PCCOCS, cu suportul angajaților Direcției regionale „Nord” a INI, Administrației Naționale a Penitenciarilor, BPDS „Fulger” și DDS „Pantera”.

In this article