Grup infracțional specializat în contrabandă cu produse de tutun și alte mărfuri accizate, destructurat

Ofițerii Direcției integritate și supraveghere și ofițerii Departamentului antifraudă și conformare al Serviciului Vamal, în conlucrare cu subdiviziunea SPIA din cadrul MAI și sub conducerea PCCOCS, au descins...

Ofițerii Direcției integritate și supraveghere și ofițerii Departamentului antifraudă și conformare al Serviciului Vamal, în conlucrare cu subdiviziunea SPIA din cadrul MAI și sub conducerea PCCOCS, au descins astăzi cu percheziții în 28 de locații, într-un dosar penal pornit pe fapta contrabandă cu țigări, în care sunt vizate 13 persoane.

Urmărirea penală a fost pornită urmare a schimbului de informații cu autoritățile din România, care în data de 13 martie 2021 și 24 aprilie 2021, au efectuat percheziții în interiorul unor hale de pe teritoriul României, unde au fost găsite și ridicate 1760 baxuri (879.795 de pachete) cu țigări de contrabandă din Republica Moldova, în valoare de peste 2.000.000 de euro.

„În cadrul investigațiilor desfășurate în Republica Moldova, oamenii legii au examinat acțiunile și inacțiunile vameșilor implicați în perfectarea mijloacelor de transport presupus antrenate în transportul ilicit de țigarete peste frontieră prin postul vamal Sculeni, în perioada septembrie 2020  – 24 aprilie 2021 (inclusiv), precum și stabilirea factorilor ce au influențat deciziile acestora”.

Responsabilii spun că, în urma măsurilor speciale de investigații efectuate a fost depistat un grup criminal organizat, cu roluri și ierarhii prestabilite, având scopul pregătirii și trecerii ulterioare a țigaretelor de diferite mărci peste frontieră.

„Grupul era constituit din 13 persoane, dintre care 6 persoane fizice, 5 funcționari vamali, un polițist de frontieră și un fost vameș. Acțiunile procesual-penale continuă, iar persoanele bănuite sunt cercetate în libertate, cu garantarea prezumției nevinovăției, potrivit legii. Urmare a avansării investigațiilor pe dosar, autoritatea de investigație va face publice informații de impact social major, cu asigurarea drepturilor părților”, se mai arată în nota informativă a Serviciului Vamal.

Conducerea Serviciului Vamal condamnă cu vehemență și nu tolerează acțiunile de corupție în cadrul instituției.

In this article