Epidemia de gripă cuprinde Europa și pune la grea încercare sistemele de sănătate. O creștere rapidă a numărului de îmbolnăviri a fost înregistrată în Franța, Spania și Ungaria. În România sunt patru decese și peste patru mii de cazuri de îmbolnăvire într-o săptămână. Oficialii din domeniul sănătății avertizează asupra unei noi creșteri odată cu redeschiderea școlilor și recomandă vaccinarea ca fiind cea mai eficientă metodă de prevenire.
Spitalele din întreaga Europă se confruntă cu o perioadă dificilă, deoarece cazurile de gripă continuă să crească brusc după sezonul sărbătorilor. Cazurile de infecții respiratorii sunt în creștere și în România. Patru persoane au din cauza complicațiilor. Boala este foarte contagioasă și debutează brusc cu febră mare, dureri de cap și dureri musculare. Simptomele sunt mai severe decât în cazul răcelii obișnuite. Cabinetele medicilor de familie sunt pline de pacienți.
Gripa afectează persoanele de toate vârstele, însă copiii sub 15 ani și persoanele de peste 60 de ani suferă cel mai mult. Medicii se așteaptă ca numărul cazurilor de gripă să fie și mai mare când se vor încheia concediile și vacanțele copiilor. Medicii spun că cea mai eficientă metodă de prevenire este vaccinarea.
„Insistăm pacienții să se vaccineze. Încă nu este târziu, perioada de vaccinare poate continua până pe 15, 20 ianuarie, pentru că cele mai multe cazuri vor apărea în a doua jumătate a lunii ianuarie, odată cu întoarcerea studenților și a copiilor din vacanță”, a menționat medicul român, Ioan Mureșan.
Vaccinarea poate preveni complicațiile și este gratuită, cu prescripție medicală. Pentru copiii cu vârste între 2 și 18 ani, vaccinul antigripal se administrează prin pulverizare nazală – o opțiune fără ace. Anticorpii apar în aproximativ două săptămâni.
În Ungaria, de asemenea, a crescut considerabil numărul de infecții respiratorii, ceea ce a dus la aplicarea unor măsuri sanitare mai stricte pentru a evita o pandemie.
„Cred că până în a doua jumătate a săptămânii viitoare, numărul copiilor bolnavi și, desigur, al adulților va crește rapid. Aceștia se vor întoarce în colective după o pauză lungă, iar gripa, COVID și alte boli infecțioase vor reveni în forță”, a menționat Melinda Kovacs, medic din Ungaria.
Pentru a limita răspândirea virusului, în spitalele din Budapesta purtarea măștilor este obligatorie, iar vizitele în spitale sunt restricționate.
În Spania, regiuni precum Catalonia și Valencia, se simt deja copleșite de afluxul de cazuri de gripă. Spitalele se pregătesc pentru un vârf așteptat în următoarea săptămână, tulpina dominantă în acest sezon fiind virusul gripal B.
Și Franța a înregistrat o creștere a epidemiei de gripă în ultima săptămână.
„A trecut mult timp de când nu am mai văzut o astfel de epidemie majoră. Gripa poate fi periculoasă. În epidemiile mici se înregistrează 6 mii de decese pe an, dar se poate ajunge și până la 15 mii de decese pe an”, a declarat Jean-luc Leymarie, medic în Franța.
„O treime dintre pacienții de la terapie intensivă sunt bolnavi de gripă. Și majoritatea pacienților care dezvoltă forme severe ale bolii sunt, din păcate, nevaccinați”, susține Olivier Lucidarme, medic la terapie intensivă în Franța.
În timp ce Europa se luptă cu această epidemie sezonieră, experții medicali de pe întregul continent îndeamnă cetățenii să ia măsuri de precauție, inclusiv vaccinarea, pentru a atenua impactul gripei.