Grigore Novac: Vrem să atenționăm partenerii noștri vizavi de faptul cum Republica Moldova a eșuat în reforma justiției

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor vor sesiza experții Comisiei de la Veneția și Consiliului Europei asupra inadmisibilității legii PAS cu privire la evaluarea integrității judecătorilor și procurorilor. Deputatul PSRM,...

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor vor sesiza experții Comisiei de la Veneția și Consiliului Europei asupra inadmisibilității legii PAS cu privire la evaluarea integrității judecătorilor și procurorilor.

Deputatul PSRM, Grigore Novac, a declarat că prin votarea acestei legi s-a ignorat mai multe recomandări ale Comisiei de la Veneția, dar și s-a atentat asupra independenței puterii judecătorești.
Parlamentarul a menționat că aceste modificări sunt contrare unui stat democratic și vor avea efecte destul de periculoase. Potrivit lui Novac, aceste acțiunile ale majorității PAS nu fac decât să compromită reforma justiției în Republica Moldova.
”Vrem să amintim Comisiei de la Veneția că nu au fost luate în calcul recomandările asupra cărora anterior comisia s-a expus asupra acestor modificări, nu a fost luat în calcul niciun argument practic. Orice stat de drept și democratic este bazat pe trei puteri separate: legislativă, executivă și judecătorească. Orice ingerință a unei puteri în activitatea altei puteri nu este doar un abuz și un derapaj de la normele democrației, dar și o acțiune care pe viitor generează pericole foarte mari(…). Vrem să atenționăm partenerii noștri vizavi de faptul cum Republica Moldova a eșuat în reforma justiției”, a spus Novac.

In this article