Greta Thunberg s-a dus la Kiev să discute cu Zelenski despre ecocidul de la Nova Kahovka

Activista de mediu Greta Thunberg s-a întâlnit joi, la Kiev, cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, pentru a discuta despre consecințele ecologice ale distrugerii barajului de la Kahovka, potrivit...

Activista de mediu Greta Thunberg s-a întâlnit joi, la Kiev, cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, pentru a discuta despre consecințele ecologice ale distrugerii barajului de la Kahovka, potrivit Kyiv Independent.

Zelenski a găzduit o reuniune a Grupului de lucru internațional privind consecințele ecologice ale războiului, din care, alături de Thunberg, au făcut parte fostul ministru suedez de Externe, Margot Wallstrom, vicepreședintele Parlamentului European, Heidi Gautala, și fostul președinte irlandez, Mary Robinson.

Zelenski a declarat că Grupul de lucru ar trebui să studieze consecințele distrugerii barajului de la Kahovka, inclusiv moartea civililor și daunele aduse agriculturii și biodiversității din sudul Ucrainei.

Zelenski a declarat că Grupul de lucru ar trebui să studieze consecințele distrugerii barajului de la Kahovka, inclusiv moartea civililor și daunele aduse agriculturii și biodiversității din sudul Ucrainei.

„Este important să se propună un set de măsuri concrete pentru a-i ajuta pe ucrainenii din așezările ocupate temporar. Aceștia sunt oamenii noștri, care ar trebui să primească sprijinul necesar într-un moment atât de dificil”, a declarat Zelenski.

El a subliniat că Rusia ar trebui să poarte întreaga responsabilitate pentru ecocidul din Ucraina.

Thunberg a mulțumit pentru invitație și a declarat că va implica reprezentanți ai organizațiilor de mediu în sarcinile Grupului de lucru din Ucraina, pentru a atrage atenția asupra consecințelor războiului.

Zelenski s-a adresat comunității mondiale de protecție a mediului pe 8 iunie, subliniind că Rusia trebuie să își asume responsabilitatea pentru ecocidul pe care l-a provocat prin distrugerea barajului Kahovka.

Pe 15 iunie, Thunberg a participat la un miting împotriva ecocidului din Ucraina, organizat la Bonn, în Germania.

„Tot ce pot să le spun ucrainenilor: Vă susținem, pacea este aproape, vedem tot ceea ce se întâmplă. Atenția întregii lumi este concentrată acum asupra Ucrainei și a Rusiei. Noi nu vom sta cu mâinile în sân. Fiți puternici, suntem alături de voi”, a declarat activistul ecologist la miting.

După distrugerea de către Rusia a barajului Kahovka pe 6 iunie, sudul Ucrainei a suferit inundații masive și o criză umanitară și de mediu de amploare. Aceasta a inclus poluarea apei și a solului, moartea animalelor și a plantelor.

In this article